Megerősítette a Libri: azért fóliázzák be a könyveket, mert meleg karakterek vannak bennük

KULTÚRA
2023 július 07., 08:40

Többen is felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban a Libriben befóliázva kerültek ki a polcokra könyvek, hogy ne lehessen beléjük lapozni.

Olyan könyvek, amelyek a gyermekvédelminek nevezett, valójában homofób törvény értelmében problematikusnak bélyegezhetőek, például azért, mert meleg karakterek vannak bennük.

Rácz-Stefán Tibor író Facebookon közzétett posztjában bemutatott néhány ilyen kötetet, amelyet a Westend bevásárlóközpontban lévő Libriben talált.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:„Míg Angliában a Waterstones könyvesbolt lmbtq könyv kiemeléseket csinál a Pride örömére, addig a Libri fóliába csomagolja ezeket a könyveket”A Telex megkeresésére a nemrég a kormányközeli MCC-hez került vállalat megerősítette, hogy a törvény miatt fóliáznak be egyes könyveket, bár egyelőre a különböző üzletegységekben nem egységes, hogy mely kötetekbe nem lehet belelapozni, és melyekbe igen.

Korábban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire egy olyan könyv miatt, amelyet az ifjúsági részlegen árultak, holott a hatóság szerint a melegellenes törvény előírásai szerint ott nem lehetett volna. Papp Dóra regényíró három könyve pedig az ifjúsági irodalom kategóriából átkerült a szórakoztató részlegre, ugyanezen okból.