A Kreml felháborodott azon, hogy Törökország hazaengedte az Azov parancsnokait

külföld
2023 július 08., 18:11

A megkötött megállapodások megsértésének nevezte Dmirtij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt, hogy Törökország hazaengedte a mariupoli Azovsztal gyárat védő Azov-ezred parancsnokait. Peszkov szerint mind a török, mint az ukrán fél megsértette a fogolycsere érdekében kötött megállapodást,

Ahogy korábban írtuk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel együtt hazautaztak Törökországból a mauripoli Azovsztal gyárat védő alakulat parancsnokai. Az öt tiszt tavaly májusban esett fogságba nagyjából kétszáz társukkal együtt, amikor az orosz csapatok, hetekig tartó nehéz küzdelem után elfoglalták a gyárat.

photo_camera Zelenszkij az Azov parancsnokaival az elnöki gépen

Tavaly szeptemberben az ukrán és orosz kormány török közvetítéssel megállapodott a fogolycserében, amely alapján 215 ukrán védőt cseréltek 55 foglyul esett orosz katonára és Viktor Medvecsuk oligarchát. A gyárat védő híres-hírhedt Azov-ezred parancsnokai viszont a megállapodás szerint nem térhettek haza, sőt, ahogy most Peszkov is elmondta, a háború végéig Törökországban kellett volna, hogy maradjanak.

Peszkov szerint az, hogy az Azov parancsnokait kiadták Ukrajnának, összefügg azzal, hogy a nemrég indított ukrán ellenoffenzíva kudarcot vallott, A NATO-tag Törökországon pedig nagy a nyomás a NATO-csúcs előtt, hogy szolidaritását fejezze ki az észak-atlanti szövetséggel (Ria Novoszti)