Félév alatt összejött az éves hiánycél 85%-a, majdnem 2900 milliárd forint a deficit

gazdaság
2023 július 10., 09:18

Az államháztartás központi alrendszere 2896 milliárd forintos hiánnyal zárt az idei első félévben - közölte hétfőn a Pénzügyminisztérium. Ezen belül a központi költségvetés 2908,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 90,4 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 78,1 milliárd forintos hiányt produkáltak hat hónap alatt.

link Forrás

Júniusban 132,7 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás, ami az elmúlt nyolc év legalacsonyabb júniusi deficitje - emelte ki a PM. Korábban persze a májusi költségvetési mutatók is kifejezetten kedvezőnek tűntek (mindössze 53,6 milliárddal nőtt a hiány), de a részletes adatokból kiderült, hogy akkor a különadók jócskán megdobták a bevételeket, miközben a hatalmas infláció ellenére az áfabevételek jócskán elmaradtak az egy évvel korábbitól. Az idei részletes adatokat két hét múlva, július 24-én teszik közzé.

A PM azt is közölte: idén félév alatt 969,2 milliárd forintot fordítottak a "rezsivédelem" részeként a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos-energia és földgáz egyetemes szolgáltatás és készletezés kompenzációjára, míg a lakástámogatásokra fordított 330,7 milliárd forintos kiadás 60,2 milliárd forinttal volt magasabb a tavalyinál. Nyugellátásokra 2998,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 1119,4 milliárd forintot fordítottak június végéig, mindkét összeg meghaladta az egy évvel ezelőttit.