Ruszin-Szendi Romulusz a parancsnoki tisztség elvesztése után a honvédségből is távozik

belföld
2023 július 10., 09:05

Június 26-tal a honvédségtől is távozott Ruszin-Szendi Romulusz, akit április végén mentett fel Novák Katalin a honvéd vezérkar parancsnoki tisztsége alól, tudta meg a hvg.hu.

A lap úgy tudja, hogy Ruszin-Szendi annak a tisztogatásnak, „fiatalításnak” esett áldozatául, amelynek az elmúlt fél évben már több száz másik tiszt és főtiszt.

„A honvédségen belül zajló példátlan leépítés nem más, mint egyfajta politikai tisztogatás, amelyben egyébként Ruszin-Szendi több „saját embere” is elvérzett – végül most ő maga is” - nyilatkozta egy meg nem nevezett forrás. Sokak szerint már az év elején lehetett tudni arról, hogy Ruszin-Szendi katonai pályafutása hamarosan véget ér.

A hvg.hu értesülései szerint komolyan felmerült, hogy a volt parancsnokot Törökországba küldik, és az ankarai magyar külképviselet élére nevezik ki nagykövetnek. A lap Ruszin-Szendi távozásával kapcsolatban kereste a Honvédelmi Minisztériumot, de nem kaptak választ.

Különös egybeesés, hogy Ruszin-Szendi a parancsnoki tisztségéből való felmentésének napján Átlátszón egy cikk jelent meg arról, hogy Ukrajnába tartó katonai gépeket videóztak le a győri reptéren. A Honvédelmi Minisztérium többször is kijelentette, nem engedélyezték az Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.