Autópálya-építés miatt kivágták egy ritka Srí Lanka-i fafaj egyetlen ismert vadon élő példányát

környezetpusztítás
2023 július 11., 19:11

Egy 4 sávos autópálya építése miatt kivágták egy ritka, évekig kihaltnak hitt Srí Lanka-i fafaj egyetlen ismert vadon élő példányát a főváros, Colombo közelében – közölte Bandula Gunawardana közlekedési miniszter. Az először 1868-ban leírt növény termését az emberek nem fogyasztják.

A Srí Lanka-i hüvelyes fa (Crudia zeylanica) utolsónak hitt példányát 1911-ben látták. A pillangósvirágúak családjába tartozó fajt 2012-ben végleg kihaltnak nyilvánították, egészen addig, amíg 2019-ben rá nem bukkantak a szóban forgó egyetlen példányra a szigetország fővárosának közelében.

A 8 méter magas fát az eredeti tervek szerint már 2021 februárjában, az autópálya-építés kezdetén kivágták volna, de a döntés nagy visszhangot váltott ki mind környezetvédők, mind pedig a buddhisták körében: az ország egyik népszerű buddhista szerzetese végül megáldotta a fát, ezzel szakrális védelmet biztosítva neki.

Buddhista szerzetesek szimbolikusan felszentelik a Srí Lanka-i hüvelyes egyetlen ismert vadon élő példányát, hogy megakadályozzák a kivágását Srí Lanka fővárosa, Colombo közelében 2021. február 10-én.
photo_camera Buddhista szerzetesek szimbolikusan felszentelik a Srí Lanka-i hüvelyes egyetlen ismert vadon élő példányát, hogy megakadályozzák a kivágását Srí Lanka fővárosa, Colombo közelében 2021. február 10-én. Fotó: AFP

A miniszter azzal indokolta a kormány friss döntését, hogy egy tanulmány szerint további 40, ugyanehhez a fajhoz tartozó fa létezik még, de azt nem árulta el, hogy hol vannak.

„Bűnt követünk el azzal, hogy késleltetjük az építkezést egy olyan mítosz miatt, miszerint ez az egyetlen létező példánya a fafajtának” – mondta Gunawardana, aki szerint a fa kikerülése 15 milliárd Srí Lanka-i rúpiába (16 milliárd forint) került volna. (MTI)