Lázár János szigorítana a jogosítvány megszerzésének feltételein

POLITIKA
2023 július 11., 11:17

A KRESZ újragondolását és a B kategóriás jogosítvány megszerzése feltételrendszerének átgondolását tartja szükségesnek Lázár János építési és közlekedési miniszter, akit az Árpád hídi halálos közlekedési baleset apropóján kérdezett a Világgazdaság az RTL. Ez utóbbit a miniszter "gyilkosságnak tartja".

Lázár nyilatkozatában a fővárosi önkormányzat feladataként nevezte meg a főváros közlekedési rendjének kialakítását, ugyanakkor azt is elismerte, hogy a KRESZ jelen állapotában nem alkalmas arra, hogy mindenkinek helyet csináljon az utcán. "A KRESZ nem követte le a változásokat. Modern, innovatív KRESZ-re van szükség, nem pedig olyan megközelítésre, hogy a közlekedés melyik szereplőjét támogatjuk, és melyiket nem" - mondta.

Azt mondta, nem zárná ki az átlagsebesség mérésének lehetőségét, de alapvetően nincs meggyőződve arról, hogy a sebességkorlátozás az egyetlen lehetséges megoldás. Már csak azért sem, mert a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet statisztikái szerint a hazai közúti balesetek csupán harminc százalékban vezethetők vissza a sebességtúllépésre, kétharmadukban a járművezetők rossz döntéseinek következményei.

Lázár szerint ezért "érdemben át kell gondolni" a B kategóriás - személygépkocsi-vezetői - jogosítvány megszerzésének feltételrendszerét, szerinte "[a] jogosítványhoz kötött elméleti, gyakorlati tudás, valamint pszichológia alkalmasság is felülvizsgálatot érdemel", mert nem elég, ha jobbak a jogszabályok, "jobban is kellene vezetni".