Nem jogerősen egy év próbára bocsátották a HVIM társelnökét

belföld
2023 július 11., 14:31

Bacsa-Turner Gábort, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) társelnökét közösség elleni uszítás bűntettének minősítette az esete miatt nem jogerősen egy év próbára bocsátotta a Székesfehérvári Járásbíróság.

Bacsa-Turner ügyvédjével felmentésért fellebbezett az első fokú ítélet ellen, így az ügy a Székesfehérvári Törvényszéken folytatódik majd.

A HVIM vezetőjével szemben az ügyészség azért emelt vádat, mert 2019. október 23-ára olyan rendezvényt hirdettek meg a közösségi médiában, aminek a programjai között - könyvégetés, kommunistákra való célba lövés, Molotov-koktél-dobálás, vörös és európai uniós zászlóégetés mellett - szivárványos zászló égetése is szerepelt.

A felhívást a Budapest Pride észlelte, és a Háttér Társaság tette meg a feljelentést közösség tagjai elleni erőszak ellen.

Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője a Budapest Pride által kiadott közleményben úgy fogalmazott: abban hisznek, hogy a véleménykülönbségeket társadalmi párbeszéddel és vitával kell rendezni, nem pedig kisebbségi csoportok megfélemlítésével.

A 28. Budapest Pride-ot egyébként éppen most szombaton tartják, a Ferencvárosban egy pad festése okozott nézeteltérést a melegekkel szimpatizálók és a ferencvárosi ultrák között.