Zelenszkij csatlakozási dátumot akart a NATO-tól, de nem kapott

külföld
2023 július 11., 17:06

Nem a legjobb hangulatban ért véget a NATO vilniusi csúcstalálkozójának első napja. Ukrajna csatlakozásának nem lett dátuma, a „késedelmet” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök abszurdnak tartja. Kijev elfogadja, hogy addig, amíg tart az Oroszország elleni háború, nem csatlakozhat a védelmi szövetséghez, a harcok befejezése után viszont a lehető leghamarabb szeretne taggá válni. A feszültségnek voltak előjelei, Zelenszkij napközben már arról posztolt, hogy egyéb feltételekhez is köthetik a csatlakozásukat.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt mondta, kétlépcsős helyett egylépcsős lesz az ukrán felvételi, néhány követelményt elhagynak, de ez csak a háború után lehetséges.

Zelenszkij attól fél, hogy a csatlakozási dátum kijelölésének hiányában országának NATO-tagsága alku tárgya lehet.

Vannak, akik szerint azért nem lehet határidőt szabni a csatlakozásnak, mert akkor Oroszország a végtelenségig nyújtaná a háborút – ez az opció persze határidő nélkül sincs kizárva.

Kiderült még, hogy egy 11 országból álló koalíció augusztusban megkezdi az ukrán pilóták kiképzését F-16-os vadászgépekre egy romániai helyszínen.

A NATO-csúcs szerdai napja is tartogat izgalmakat, akkor találkozik Zelenszkij és Stoltenberg.

A történelmi NATO-csúcs esélyeit Király András kollégám latolgatta. (BBC)