Bocsánatot kért a finn pénzügyminiszter a tucatnyi rasszista és agresszív komment miatt, de egyre többen bizalmatlansági indítványért kiáltanak

külföld
2023 július 12., 17:22

Többször is bocsánatot kért a finn pénzügyminiszter, miután nyilvánosságra került több tucat agresszív és rasszista blogbejegyzés, melyek a miniszterével azonos felhasználónév alatt íródtak, de úgy látszik, ez nem lesz elég: egyre több finn politikus bizalmatlansági indítványt akar, és egyesek ezért még a nyári időszakban is összehívnák a parlamentet.

photo_camera Riikka Purra pénzügyminiszter Finnek Pártjának elnöke és Petteri Orpo miniszterelnök a Nemzeti Koalíció vezetője, akik mellesleg jegyben járnak. Fotó: JUSSI NUKARI/AFP

A bevándorlásellenes Finnek Pártja egyike az egy hónapja alakult négypárti finn kormánykoalíciónak, mely rövid időn belül a második miniszter körül kialakult botrányt köszönheti a jobboldali pártnak. Az első botrány középpontjában Vilhelm Junnila gazdasági miniszter állt, akiről előkerült egy 2019-es felvétel, ahol egy kampányrendezvényen gratulált párttársa képviselőjelölti sorszámához, a 88-ashoz. (A 88 egy neonáci jelkép, a Heil Hitler köszöntésre utal, mivel a H betű az angol ábécé nyolcadik betűje.)

Riikka Purra pénzügyminiszter hosszú ideig nem nagyon reagált az őt ért kritikákra, és egészen ködösen válaszolt arra, hogy vajon tényleg ő áll-e a kommentek mögött. Ezzel inkább csak megerősítette a feltételezést, hogy valóban ő írt olyanokat, hogy „ha kapnék egy fegyvert, még a vonaton is holttestek hevernének” - hogy egy gyengébb írását említsük.

Purra először Twitteren kért bocsánatot még kedd délután. „Szeretnék bocsánatot kérni a hülye 15 évvel ezelőtt közösségimédiás kommenteim miatt, és az általuk érthető módon okozott sérelmekért. Nem vagyok tökéletes ember, elkövettem hibákat” - írta, miközben azt is hozzátette, hogy az említett írások kontextusukból kiragadva valóban borzasztóan hatnak, és hogy ő semmiképp nem tudja elfogadni az erőszakot, a rasszizmust vagy a diszkriminációt. „Azok, akik ismerik a munkámat és az értékeimet, ezt tudják” - írta. A párt vezetője, egyben finn miniszterelnök, a Nemzeti Koalíció vezetője, Petteri Orpo szintén kiemelte, hogy a kommentek 15 éve születtek, és már nem érvényesek.

Ekkorra már több parlamenti képviselő és pártelnök követelte Purrától a rasszizmus nyílt elítélését, még akkor is, ha nem vállalja fel korábbi megnyilvánulásait. Purra több párttársa is elítélte az írásokat: „Hasonló írások bárkitől elfogadhatatlanok, párttól függetlenül” - írta Andres Adlercreutz, EU-s ügyekért felelős miniszter, míg a szintén Purrával egy pártban politizáló Elina Valtonen külügyminiszter azt mondta, hogy a kormány zéró toleranciát hirdet a rasszizmussal szemben.

Az ellenzék szintén követelte a rasszizmus kormányszintű elítélését, és felvetették a bizalmatlansági indítvány ötletét is.

Szerda délután végül Purra az NCP-s Petteri Orpo miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón ismételte meg bocsánatkérését. A miniszterelnök azt mondta, hogy a kormány megtárgyalta az ügyet, és megerősítették a kormány rasszizmussal szembeni álláspontját, amit a kormányprogramba is beemeltek. Ezalatt az ellenzéki pártok részéről egyre nőtt a bizalmatlansági indítvány iránti szimpátia. (yle.fi; hs.fi)