Bevándorlók elleni gyilkosságról fantáziálhatott 2008-ban egy kommentben a mostani finn pénzügyminiszter

külföld
2023 július 11., 14:06

Egy hónap sem telt el a négypárti finn koalíció megalakulása óta, már a második szélsőjobboldali miniszter kerül a támadások kereszttüzébe. A tavaszi választások után a nyertes jobbközép Nemzeti Koalíció Pártja két másik párt mellett bevonta a kormányzásba a bevándorlásellenes Finnek Pártját is, nélkülük nem lett volna meg a kormányzáshoz szükséges többség.

Az első botrányban Vilhelm Junnila gazdasági miniszter volt érintett, aki csupán tíz napot töltött hivatalban, mivel előkerült egy 2019-es felvétel, ahol egy kampányrendezvényen gratulált párttársa képviselőjelölti sorszámához, a 88-ashoz. (A 88 egy neonáci jelkép, a Heil Hitler köszöntésre utal, mivel a H betű az angol ábécé nyolcadik betűje.)

Most Riikka Purra pénzügyminiszter és pártelnök került bajba 2008-as posztok miatt. Purra - vagy valaki riika felhasználónévvel - a korábbi pártelnök blogjára írt fajgyűlölő és bevándorlásellenes posztokat, a szövegek között erőszakkal való fenyegetés is szerepelt.

A posztokban tényleg elég meredek dolgok vannak. A színes bőrű férfiak szerinte nem füttyögnek, hanem sziszegnek a nők után, minél mohóbb valaki, annál több nyál jön a sziszegésével. Előfordult az is, hogy megkérdezte: van-e valakinek kedve koldusokat és fekete gyerekeket verni? Egy helyen azt írta, hogy az elővárosi vonaton, ha fegyvert adnának neki, akkor használná.

photo_camera Fotó: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

A korábbi pártelnököt, Purra elődjét amúgy 2012-ben gyűlöletkeltés miatt elítélték.

A most 46 éves Riikka Purra nem ismerte el, hogy ő lenne a posztok szerzője, csak annyit, hogy különböző felhasználóneveken kommentelt az oldalra. Purra biztos benne, hogy találnak még posztokat, de abszurdnak tartja mindezt, hiszen 2008 után még majdnem tíz év tel el, hogy egyáltalán politikusnak állt, és ma már másként tekint a világra. A korabeli szövegeiről azt állítja, hogy azok csak dühös mondatok voltak, mivel tehetetlennek érezte magát, de ezekért nem kell szerinte bocsánatot kérnie vagy lemondania.

Az ellenzék szerint le kellene mondania, és Sauli Niinistö köztársasági elnök is valami hasonlót pedzegetett, amikor azt mondta: A bevándorlás és a rasszizmus két különböző kérdés, a finn kormánynak pedig zéró toleranciát kellene hirdetni a rasszizmussal szemben.

És ez még nem minden: a választásokon vesztes szociáldemokraták egyik tagjáról olyan fotó látott napvilágot, ahol egy csoport meztelen fiatallal látható, néhányan közülük - ő nem - náci módra lendítette a karját. Finnországban tehát nyáron sem áll a politikai élet.

(A Guardian nyomán)