Észak-Korea továbbra sem lassít, ismét interkontinentális ballisztikus rakétát lőtt ki

külföld
2023 július 12., 06:42

Szerda reggel nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát észlelt a dél-koreai és a japán hadsereg. A rakétát az észak-koreai Pjongcsang mellől indították, és több mint egyórányi repülés után japán felségvizeken csapódott a tengerbe.

A kísérlet nem előzmény nélküli, ugyanis az észak-koreai vezetés pár napja válaszcsapást ígért, miután azt állította, amerikai kémrepülőket észlelt a légterében. Az Egyesült Államok elutasította a vádat, és arra hivatkozott, hogy egységei a nemzetközi jogot betartva járőröznek.

Az idei év még a szokásosnál is feszültebb a Koreai-félszigeten. Az észak-koreai vezetés több tucat ballisztikus rakétát lőtt ki az év első felében, melyre válaszul az Egyesült Államok és Dél-Korea hadgyakorlatokba kezdett. Márciusban 11 napig tartott a Szabadságpajzs elnevezésű gyakorlat, mely 2017 óta a legnagyobb volt a térségben.

Áprilisban Észak-Korea már egy új típusú, szilárd hajtóanyagú, nagy hatótávolságú ballisztikus rakétát tesztelt. A kilövést „csodálatos sikerként" ünnepelte a pártállami média, a dél-koreai hadsereg viszont jelezte, hogy a fegyver még biztosan nem áll készen a megbízható működésre. A szakértők azonban figyelmeztettek, hogy a rakétával már az Egyesült Államokra is csapást mérhetne Észak-Korea.

Kim Dzsongun beszél a tévében a kémműhold fellövésekor
photo_camera Kim Dzsongun beszél a tévében a kémműhold fellövésekor Fotó: JUNG YEON-JE/AFP

A kommunista diktatúra ezután sem lassított, májusban bejelentette, hogy fellövi történetének első felderítő műholdját. Kim Dzsongunék a hadgyakorlatozó dél-koreai hadseregről akartak így információt gyűjteni, azonban az akciójuk kudarcba fulladt, miután a műhold nem sokkal a kilövése után darabokra hullott.

Észak-Korea azonban nem adta fel a tervét, június közepén bejelentette, hogy másodszor is megpróbálja az akciót.

Kiemelt videóink