Portfolio: Halasztott fizetést kapott Magyarország arra az orosz hitelre, amelyből a Paks II. épül

POLITIKA
2023 július 12., 18:34

Három pénzügyi tételre kapott halasztott fizetést Magyarország Oroszországtól a Paks II.-vel összefüggő hitelkeret kapcsán, derült ki egy múlt szombati új orosz kormányrendeletből, írta meg a Portfolio. A keretek módosításáról Szijjártó Péter még áprilisban állapodott meg az orosz féllel Moszkvában, amit májusban az Európai Bizottság is jóváhagyott.

photo_camera Telefonálgatásokba Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

A lap szerint a szerződés módosítása a Magyar Közlönyben is meg fog jelenni, és a publikáció után harminc nap áll Magyarország rendelkezésére, hogy rendezze ezeket a tételeket egy új orosz intézmény felé. Erre azért van szükség, mert a hitelt eddig folyósító orosz állami bankot érintették a nyugati szankciók.

A módosításban a hitel felhasználására vonatkozó szabályrendszereket egyszerűsítik, és meghatározzák, hogyan kezelendő, ha a magyar fél az előre jelzettnél kevesebb hitelt hív le. Ezen túl új pénzügyi keretszabályokat rögzítettek további nyugati szankciók esetére, és meghatározták a halasztott fizetés kereteit, amelyet a magyar fél három elmaradt tétel kapcsán rendezni köteles.