Új gázmegállapodást jelentett be Moszkvában Szijjártó Péter

energia
2023 április 11., 18:25
Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere
photo_camera Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Mint arról már beszámoltunk, kedd délelőtt Moszkvába utazott Szijjártó Péter külügyminiszter, hogy tárgyalásokat folyasson Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom atomenergetikai vállalat vezérigazgatójával.

Egy megállapodást már napközben bejelentettek a felek: a magyar külügyminiszter megerősítette, hogy megegyeztek a paksi beruházás kivitelezési és finanszírozási szerződésének módosításáról, ami elmondása szerint a szerződés megkötése óta „megváltozott műszaki és technológiai paraméterek” miatt volt szükséges.

A Guardian kora este beszámolt egy másik bejelentésről is. Szijjártó Moszkvában újságírók előtt tájékoztatott arról, hogy a magyar kormány egy új gázmegállapodást is kötött az oroszokkal, vagyis a Gazprommal.

A külügyminiszter elmondása szerint ennek a lényege az, hogy Magyarország a már megkötött hosszútávú gázszerződésben rögzített mennyiségeken felül további gázszállítmányokhoz is hozzájuthasson.

Szijjártó szerint ezekhez a szállítmányokhoz, – amik a Fekete-tenger alatt Törökországon és a Balkánon keresztül Magyarországig elvezető Török Áramlaton keresztül érkeznek majd az országba – maximum 150 euró per megawattóra áron jutunk majd hozzá.

Állítása szerint ez is annak a megállapodásnak a része, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország halasztottan fizessen a gázért abban az esetben, ha az ár a piaci ár fölé emelkedne.

Szijjártó elismételte a magyar álláspontot, ami szerint az ország energiaellátását a háborús helyzettől függetlenül biztosítani kell: „Ameddig az energiaellátás egy fizikai és nem politikai vagy ideológiai kérdés, addig, tetszik vagy sem, az orosz együttműködés kulcsfontosságú marad a magyar energiabiztonság szempontjából”. (Guardian)