Rohamtempóban apad a pedagógusok száma Magyarországon

oktatás
2023 július 12., 06:35
Tanárok és volt tanárok az ADOM Diákmozgalom által szervezett tüntetésén 2023 június 5-én
photo_camera Pedagógusok és volt pedagógusok az ADOM Diákmozgalom által szervezett tüntetésén 2023 június 5-én Fotó: Németh Dániel/444

1884 pályakezdő pedagógus kezdett dolgozni a közoktatásban a most lezárult 2022/2023-as tanévben – közölte a Népszavával az Oktatási Hivatal. Ez a szám azt jelzi, hogy egyre kevesebben állnak munkába azok közül, akik felsőoktatási tanulmányaikat pedagógusképzésben kezdik el.

A felvi.hu statisztikái alapján 2017-ben Magyarországon 18 183-an jelentkeztek valamely pedagógusképzésre, 9091 hallgatót vettek fel ezekre a képzésekre.

„A jelentkezők alig több mint 10 százalékából, a képzést elkezdőknek pedig kevesebb mint 21 százalékából lett végül a köznevelésben elhelyezkedő pedagógus” – írja a lap, azzal együtt, hogy az egyetemi képzések szerkezete miatt 100 százalékos precizitással ezt nem könnyű megállapítani. A tendencia ezzel együtt egyértelmű és látványos.

A cikk idézi Nahalka Istán oktatáskutatót, aki kiemelte hogy a hivatásukat az elmúlt tanévben elkezdő tanárok száma tragikusan alacsony, különösen ha azt is számításba vesszük, hogy a pályakezdők jelentős része már a gyakornoki idő lejárta után elhagyja a pályát – a munkakörülmények, a bérhelyzet vagy személyes okok miatt.

A mélypont 2020 volt, amikor alig több mint 11 ezren jelentkeztek pedagógusnak, idén ez a szám visszapattant 18 ezer fölé, ami a hat évvel ezelőtti szintet jelenti, viszont a státustörvény elfogadása azzal fenyeget, hogy még kevesebben érkeznek majd, mind többen távoznak, és fokozódik majd a tanárhiány.

Nahalka szerint a fogyást így képtelenség lesz megállítani, mivel évente 3-4 ezer fővel csökken a pedagógusok száma a nyugdíjazások miatt. A Pedagógusok Szakszervezete szerint több mint 5000 pedagógus mehet nyugdíjba az idén.

A Klebelsberg Központ nem adott tájékoztatást arról a Népszavának, hogy mennyi olyan iskoláról van tudomásuk, ahol több pedagógus is egyszerre felmondott.

A 444 távozó tanár-számlálóját itt lehet követni.