Kirúgták a tábornokot, mert bírálta az orosz hadsereg vezetőit

háború
2023 július 13., 11:48

Ivan Popov orosz vezérőrnagyot állítása szerint azután mozdították el posztjáról, hogy beszámolt az ukrán frontvonalon tapasztalt súlyos helyzetről katonai főnökeinek.

Ivan Popov vezérőrnagy
photo_camera Ivan Popov vezérőrnagy Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

A tábornok az orosz fegyveres erők 58. hadseregének parancsnokaként vett részt a harcokban a zaporizzsjai régióban, és állítólag kérdéseket tett fel feletteseinek a katonai hírszerzés és a tüzérségi erő hiányosságai, illetve az ezen hiányosságok miatt életüket vesztő orosz katonák tömegei miatt. Állítása szerint azért döntött a nyílt kritika mellett, mert úgy gondolta, elesett bajtársainak tartozik annyival, hogy beszámol a fronton tapasztalható embertelen körülményekről.

Az erről szóló hangüzenetetet Andrej Guruljov orosz parlamenti képviselő tette közzé a Telegramon, az azonban nem tisztázott, hogy a felvétel mikor készült.

Popov mindenesetre azt állítja, hogy felmentését magas rangú parancsnokok követelték, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig jóváhagyta azt, mint mondta: „aljas módon lefejezve a hadsereget a legnehezebb és legfeszültebb pillanatban”.Orosz katonai bloggerek - akik a Kreml hivatalos kommunikációjának hiányában hasznos, bár meg nem nagyon erősíthető információforrásnak számítanak - azt írják, a Popov elbocsátására vonatkozó parancsot az orosz fegyveres erők vezetője, Valerij Geraszimov tábornok adhatta ki. Geraszimov állítólag azzal vádolta Popovot, hogy szándékosan riogat, és így próbálja zsarolni a vezetőséget.

Az Orosz Védelmi Minisztérium egyelőre nem kommentálta az elbocsátás hírét.

Tegnap derült ki, hogy az ukrajnai orosz katonai műveletek parancsnokhelyetteseként szolgáló Szergej Szurovikin tábornok hol-, és kilétéről sincs túl sok információ:„Pihen”, és „jelenleg nem elérhető”, ennyit válaszolt a Szurovkin hollétét firtató kérdésekre Andrej Kartapolov, a Duma védelmi bizottságának vezetője. Szurovikint a Jevgenyij Prigozsin vezette sikertelen Wagner-zendülés óta nem látták.

Oleg Cokov orosz altábornagy pedig egy éjszakai rakétacsapásban halt meg, a támadás a zaporizzsjai régióban elhelyezkedő Berdjanszk településen érte a katonai vezetőt. A háborúban a becslések szerint eddig 10-20 orosz tábornok veszthette életét. Az orosz hadvezetés azonban ezen veszteségek közül egyet sem ismert be.

(via BBC)

Kiemelt videóink