Amikor Király András 444-es újságíróval és Rácz András Oroszország szakértővel, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatójával megbeszéltük, hogy ismét föl kellene vennünk egy podcast adást az orosz-ukrán háborúról, még nem sejtettük, hogy ehelyett arról kell majd beszélgetnünk, hogy miért és hogyan vonult Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadserege, a Wagner a hétvégén Moszkva felé.
Az adásban igyekszünk értelmezni, mi is történt a hétvégén a Wagner és az orosz hadsereg, Prigozsin és Putyin (no meg Lukasenka) között, zendülésnek vagy puccsnak indult a Wagner akciója, miért lehet Prigozsin még életben, és mit jelent ez a furcsa, másfél napos felkelés a Wagner és Vlagyimir Putyin jövője számára.
Beszélünk arról is, hogyan halad az ukrán ellenoffenzíva, mit akar és mit lehet képes elérni az ukrán hadsereg, és meddig kellene valami eredményt felmutatni, amíg még az időjárás és a nemzetközi politikai hangulat engedi. A témában Rácz András gyorselemzéséről itt írtunk, a Wagner történetével és működésével legutóbb ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben, Király András pedig az oroszországi eseményekről ebben a cikkben, az ukrán ellenoffenzíva állásáról pedig ebben a cikkben írt bővebben.
Az elemző a hazai szereplőknek is azt javasolja, készüljenek alternatív forgatókönyvekre.
A Wall Street Journal riportfilmben mutatta be, hogyan épített ki globális üzleti modellt Jevgenyij Prigozsin zsoldoshadserege, amely kegyetlenséget és erőszakot cserél olajra, földgázra, és persze orosz befolyásra. Mindezt immár 4 kontinensen.
Hol volt Putyin? - tette fel a kérdést a független orosz hírportál, a Meduza. A válaszból az is kiderült, hogy miért volt végül szükség a belarusz gyengeember, Lukasenka közbeavatkozására.
Ha úgy tűnik, hogy megakadt az ukránok ellentámadása, az azért lehet, mert éppen nem támadnak. Két hét után ideje felmérni a szondázó támadások tapasztalatait, aztán talán végre kezdődhet az, amire hónapok óta feszülten vár a világ.
Podcastunkban Vida Kata pszichológus, gasztroblogger beszélgetett Lu Boennel, a 101 étteremcsoport alapító tulajdonosával gyerekkoráról, a Ramenka és a 101 Bistro alapításáról, és arról, hogy mitől lesz autentikus egy kínai étel.
Bede Márton elmagyarázza a kínai konyha legnagyobb gurujának a hortobágyi palacsintát. Tartsunk már jobbra az autópályán! Cinikus békebrókerek. Már alig virul a fityula, fogynak a szóvicces filmcímek.
A hazai vállalatok jelenleg nem profittermelő eszközként használják a kontrollingot, hanem aktuális helyzetük leírására, a múltbeli adataik értelmezésével. Podcastunkban arról beszélgettünk, hogyan lehetne ezt másként csinálni.
Podcastunkban többek közt arra keressük a választ, lehet-e egyáltalán tervezni még a választások előtt, mire készülhetnek a vállalatok, és hogyan lehet sikerrel megoldani jövőbeni kihívásokat.
Hétfő van, szabad a Borízű! ByeAlexet kipécézték, Orbán kínaiban, nyugdíj helyett Himars, felszólalás a szaunázóbűnözés ügyében, kamupárt-spektrum és -klaszter, utolsó elsőzők, egy kupica Salmiakki, csak az íze kedvéért, szmog. Ja, és lesz élő! (De Orbán gépén ki a Leslie Nielsen?)