„Putyinnak a nyomát se láttuk”

külföld
2023 június 26., 07:43

Különös véget ért egy nap után a piti bűnözőből Vlagyimir Putyin hathatós támogatásával magát előbb oligarchává, majd egy magánhadsereg élén orosz nagyvárosokat megszállni képes hadúrrá kinövő Jevgenyij Prigozsin és zsoldosainak zendülése. Miközben a Wagner magánhadsereg alakulatai lényegében akadálytalanul vágtak át Oroszországon, és már csak háromszáz kilométernyire voltak Moszkvától, az egykor étkeztető bizniszei miatt csak Putyin séfjeként emlegetett büntetett előéletű erősember váratlanul visszavonulót fújt.

Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak.
photo_camera Vlagyimir Putyin 2023. június 22-én, a moszkvai Győzelmi Múzeum kiállításának megtekintése után, egy nappal Jevgenyij Prigozsin zendülése előtt se tűnt már vidámnak. Fotó: YEGOR ALEYEV/AFP

Bár ő maga erről nem tett említést - pedig az elmúlt hónapokban igen szószátyárnak bizonyult, és a zendülést lényegében végigkommentálta a Telegramon -, a belarusz kormány illetékese hamarosan elárulta, hogy Prigozsinnal Aljakszandr Lukasenka kötött alkut. Mielőtt bárki azt gondolhatta volna, hogy ez csak valami trükkös önmarketing, maga Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök hangosbeszélője is megerősítette ezt, kiegészítve, hogy Prigozsin maga is Belaruszba távozhat.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.