Ezrek menekültek el az erdőtűz elől La Palmában

katasztrófa
2023 július 16., 11:24

Több mint 4000 embert menekítettek ki a Kanári-szigeteken, La Palmában, miután erdőtűz söpört végig a sziget északnyugati részén, miközben Európában továbbra is szélsőséges hőmérsékletek tapasztalhatók a Cerberus hőhullám miatt.

A regionális kormány hivatalosan a szelek miatt gyorsan terjedő erdőtüzek veszélye miatt riasztotta a szomszédos szigeteket, köztük Tenerifét és Gran Granáriát, mivel la Palmában 4500 hektárnyi földterület és tucatnyi ház már megsemmisült.

Erdőtűz La Palmában szombaton.
photo_camera Erdőtűz La Palmában szombaton. Fotó: Stringer/AFP

A tűz akkor keletkezett, amikor Dél-Európa olyan hét előtt áll, amikor a hőmérséklet megdöntheti a kontinens jelenlegi rekordját (Szicíliában 2021 augusztusában 48,8 fokot mértek) egy második súlyos hőhullámmal, amit a görög mitológiai csónakosról neveztek el Charonnak, aki a lelkeket az alvilágba szállítja.

Több mint 15 olasz várost, köztük Rómát, Bolognát és Firenzét helyezték riasztásba, a hőmérséklet Rómában kedden 43, Szardínián pedig 47 fokra mehet fel.

Görögországban az Akropoliszt 11:30 és 17:30 között ideiglenesen bezárták, hogy megvédjék a turistákat a veszélyes hőmérséklettől, a kiszáradástól és a napszúrástól.

Az Európai Űrügynökség tájékoztatása szerint az európai mérések történetének legmagasabb hőmérsékletét 2021. augusztus 11-én döntötték el, amikor 48,8 fokos hőmérsékletet mértek Floridiában, a szicíliai Siracusa megye egyik városában, de a jövő héten „a valaha mért legmelegebb hőmérsékletek várhatók Európában”.

Az ügynökség tájékoztatása szerint a szárazföld felszínének hőmérséklete a múlt héten meghaladta az 50 fokot Szicília keleti lejtőin, 45 fokot Rómában és Nápolyban, valamint 46 és 47 fokot Madridban és Sevillában. (Guardian)