Az USA és az EU is határozottan elítéli, hogy Moszkva felmondta az ukrán gabonaegyezményt

élelmiszer
2023 július 17., 15:00

A Fehér Ház arra figyelmeztetett, hogy Oroszország döntése, miszerint felfüggeszti az ukrajnai gabonaüzletben való részvételt, „rontja az élelmezésbiztonságot, és sebezhető emberek millióinak okoz kárt világszerte”, ezért felszólította Oroszországot, hogy „azonnal vonja vissza a döntését”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt írta, határozottan elítéli Oroszország cinikus lépését, hogy az ENSZ és Törökország erőfeszítései ellenére megszünteti a fekete-tengeri gabonakezdeményezést.

A Kreml bejelentette, hogy nem újítja meg az éjfélkor lejáró gabonaegyezményt, de kész azonnal visszatérni az egyezményhez, ha teljesülnek a feltételei.

Von der Leyen szerint EU azon dolgozik, hogy a világ kiszolgáltatottjainak biztosítsa az élelmiszerbiztonságot, és szolidaritási sávok segítségével továbbra is ki fogja juttatni az agrár-élelmiszeripari termékeket Ukrajnából a globális piacokra.

photo_camera Illusztráció: Turkish Defense Ministry/Anadolu Agency via AFP

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette Ukrajnának, hogy gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben közel 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

Moszkva arra hivatkozik, hogy akadályokba ütközik a saját élelmiszer- és műtrágyaszállítása, ami szintén a megállapodás része. Egyben azt állította, hogy nem valósul meg az egyezmény kimondott célja, ami lehetővé teszi a gabonafélék szállítását a nélkülöző országokba. (CNN, MTI)