Hatalmas összeget költene autóvásárlásra az állam

gazdaság
2023 július 17., 12:41

Három részben 18500 jármű vásárlására írt ki központosított, meghívásos közbeszerzést az állami közbeszerzéseket intéző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság - szúrta ki a HVG. A beszerzésre összesen nettó 150, bruttó 190 milliárd forintot költene az állam, ami, ahogy a portál megjegyzi, nagyjából annyi, amennyivel Mészáros Lőrinc vagyona gyarapodott tavaly, és egy kicsit kevesebb, mint a 4-es metró beruházás fele.

És ugyanannyi, mint amennyi extra bevételt a kormány az üzemanyagok jövedéki adójának emelésétől vár a jövő évi költségvetésből, így várhatóan ez lesz a kormány válasza, ha bárki megkérdezi, miből telik ilyen gigabeszerzésre, amikor éppen a kormány szerint is meg kell húzni a nadrágszíjat.

A 4 évre szóló keretmegállapodás alapján a kormány

  • bruttó 76,2 milliárd forintért venne a 7500 db személy- és haszongépjárművet általános kormányzati feladatokra
  • ugyanennyiért még egyszer 7500 darabot a rendvédelmi, honvédelmi és más készenléti szervek számára,
  • és bruttó 38,1 milliárd forint értékben 3500 db tisztán elektromos autót, szintén általános kormányzati felhasználásra, az önálló költségvetési szervek számára.

A tender nemcsak az autók beszerzésére, de a kapcsolódó szolgáltatásokra, így forgalomba- és üzembe helyezésre, szervizelésre vonatkozik.