Novák Katalin szinte mindig különgéppel utazik a külföldi hivatalos útjaira

poltika
2023 július 17., 06:46

Beiktatása óta összesen 44 hivatalos úton járt külföldön Novák Katalin köztársasági elnök, ebből 41 alkalommal az állami tulajdonban lévő Airbus A319-es repülővel utazott – írja az rtl.hu.

photo_camera Fotó: Novák Katalin/Facebook

A kormány tagadja, hogy kormánygépként használja a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es repülőt, a külföldi utakról szóló hivatalos statisztikák azonban mást mutatnak. Orbán Viktor például 2020 januárja és 2022 augusztusa között minden harmadik külföldi útjára ezzel a géppel ment.

Novák külföldi útjai a hivatala adatai alapján több mint 115 millió forintba kerültek összesen, azonban a közérdekű adatigénylésre küldött számokból nem derült ki, hogy hogyan számolták el az Airbus költségeit. Az rtl.hu szerint az államfőre jutó költségek esetében néha egészen alacsony adatokat küldött a Sándor-palota: Portugáliába 12 ezer forintért, Londonba és Izraelbe kevesebb mint 18 ezer forintért utazott, de a négynapos kanadai út Novákra eső költsége is csak 61 ezer forint volt.A lap szerint a legtöbbet tavaly a köztársasági elnök júliusi brazíliai útjára költöttek, ez csaknem 50 millió forintba került. Két látogatás esetében viszont 0 forintot tüntettek fel, a Dráva-hidat például kerékpárral tekintette meg Novák.