Terézváros harcba száll a Telekommal a mocskos és használhatatlan telefonfülkék miatt

belföld
2023 július 18., 12:55

A terézvárosi önkormányzat évek óta küzd eredménytelenül a kerületben álló „minősíthetetlenül ronda, mocskos, többségében használhatatlan belvárosi telefonfülkék elbontása vagy legalább takarítása” érdekében az ezeket tulajdonló Magyar Telekommal és az ezeket engedélyező Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH), írja a kerület közleménye. Soproni Tamás hivatala számtalan levelet, kérést továbbított, az illetékes szervek azonban ezek után sem cselekedtek érdemben.

„De kinek az érdeke, hogy álljanak ezek a fülkék?” – teszi fel a költői kérdést Facebook-posztjában Soproni. Szerinte nem a budapestieké, hiszen szinte senki sem használja őket, ráadásul csúfítják a városképet. „Egyetlen fél profitál belőle: a Telekom. Ugyanis akár működik a készülék benne, akár nem, akár kártyás, akár érmés, akár vécének használják egyesek, akár szemetesnek, az oldalán lévő hirdetések jól jövedelmezhetnek.”

photo_camera Fotó: Tuba Zoltán/Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu

Ezért úgy döntöttek, plakátok kihelyezésével mindenki számára nyilvánvalóvá teszik, hogy a Magyar Telekom a felelős a fülkék gyászos állapotáért. Rendeletmódosítással a telefonfülkéket utcabútorrá tervezik minősíteni, amiken megtiltják a reklámok elhelyezését, illetve előírják, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, és ha ezt elmulasztja, 2 millió forintos bírságot is kaphat.

Update: Cikkünk megjelenése után a Magyar Telekom reagált az ügyben. Azt írják, a cégnek egyetemes szolgáltatóként „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kijelölő határozatából eredő kötelezettsége, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú település esetében településenként legalább egy darab, ennél nagyobb településeken pedig minden megkezdett háromezer lakosonként legalább egy darab nyilvános telefonállomást működtessen.” Hozzáteszik, a kötelezettség miatt nem szerelhetnek le tömegesen telefonfülkéket, de állításuk szerint folyik ezek mennyiségének áttekintése, racionalizálása, amiből kifolyólag várhatóan több – az egyetemes kötelezettségen túli – fülke leszerelésére, illetve típuscseréjére fog sor kerülni.