A Meta egyik vezetője szerint a mesterséges intelligencia modellek még "eléggé ostobák"

TECH
2023 július 19., 19:26

A jelenlegi mesterséges intelligencia modellek "sok szempontból eléggé ostobák", mondta Nick Clegg, a Meta, azaz a Facebook anyacégének nemzetközi ügyekért felelős igazgatója. Clegg - aki az Egyesült Királyság miniszterelnök-helyettese is volt korábban - a BBC Today műsorban igencsak lekicsinylően beszélt az AI potenciális veszélyeiről, amik miatt már a fél világ és számos szakértő kifejezte az aggodalmát az utóbbi időkben.

Clegg szerint a jelenlegi modellek képességei "messze elmaradnak" ahhoz képest, amiről a vészjósló figyelmeztetések szólnak, tehát hogy a mesterséges intelligencia önállósodik és magától gondolkodik. Szerinte az emberiségre leselkedő egzisztenciális veszélyekre vonatkozó előrejelzések olyan AI-rendszerekre vonatkoznak, amilyenek egyszerűen még nem léteznek.

photo_camera Nick Clegg (b).
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Clegg erről azután beszélt, hogy a Meta bejelentette: a cég Llama 2 nevű nagy nyelvi modellje (LLM) nyílt forráskódú, azaz mindenki számára ingyenesen elérhető lesz. A nagy nyelvi modellek - a ChatGPT-hez hasonló chatbotokat működtető programok - alapvetően hatalmas szöveges adathalmazok pontjait kötik össze, és valószínűség alapján kitalálják a következő szót egy sorozatban, magyarázta.

Az LLM-ek piacán nem újdonság az, hogy a fejlesztő cég nyílt forráskóddal jelenteti meg a termékét. Azáltal, hogy mások is használhatják a modellt, cserébe nagy mennyiségű ingyenes tesztelési adatot kap a fejlesztő, ami birtokában javíthatja a hibákat és továbbfejlesztheti a terméket.

Azonban Clegg megszólalásai mintha elsiklanának afölött a tény fölött, hogy a vészjósló AI-szakértők nem azt tartják veszélyesnek, hogy jelenleg milyen képességei vannak a mesterséges intelligenciáknak, hanem hogy a közeljövőben milyenek lesznek. A 444 Newsroom podcast egy korábbi adásában Csurgó Dénes, Rényi Pál Dániel és Herczeg Márk járja körül igencsak közérthetően az AI-t övező kérdéseket.