Két hónapos dél-koreai börtönbüntetésből szabadult az amerikai katona, aki nevetve szökött át Északra - és ott ismét börtönbe került

külföld
2023 július 19., 06:53

A kedd délelőtt hangosan nevetve Észak-Koreába átszökött,és ott őrizetbe vett amerikai katona egy héttel korábban szabadult egy dél-koreai börtönből. A Travis King tiltott határátlépéséből és annak következményeiből élő hírfolyamot indító BBC beszámolója szerint King július 10-én szabadult, miután testi sértés miatt két hónapos börtönbüntetésre ítélték.

A 23 éves férfi ellen 2022 szeptemberében indult vizsgálat testi sértés miatt, de akkor nem vették őrizetbe - jelentette az AFP a dél-koreai rendőrségre hivatkozva. A testi sértés vádjának részletei nem tisztázottak.

A beszámolók szerint Kinget a szabadulása után mintegy egy hétre katonai megfigyelés alá helyezték Dél-Koreában. A keddi szökése előtt a Szöulhoz közeli Incshon repülőterére szállították, hogy visszarepüljön az Egyesült Államokba, és leszereljen. De miután elváltak útjai a kísérőjétől, ahelyett, hogy felszállt volna, elhagyta a terminált, és a két Korea közötti demilitarizált övezetbe indult, majd az épületek között átszaladt északra. Azt, hogy ezt hogyan tehette meg, az amerikai hadsereg jelenleg is vizsgálja.

A két Korea közötti háború 1953-ban nem békekötéssel, hanem tűzszünettel zárult, a két ország között demilitarizált terület - DMZ, amelyet mindkét oldalról fegyveresek felügyelnek - a világ egyik legveszélyesebb és legszigorúbban őrzött területének számít. A zónához egyébként szervezett turistautak is vannak, de ezeket most egy időre ellehetetlenítheti vagy megnehezítheti King szökése.

Kyung-ryoon Lee, akinek a cége túrákat kínál a demilitarizált övezetbe, a BBC szerint arra számít, hogy a Travis King-incidens után a cége és a hozzá hasonló vállalkozások nehezebben kaphatnak engedélyt a zóna felkeresésére. Lee a DMZ-nek arra a JSA rövidítéssel elnevezett területére visz embereket, ahol az északi és déli katonai erők szemtől szemben állnak egymással - írja a lap.

Lee cége eddig 2000 turistát vitt a zónába, alapos felkészítés után. Mindenkinek elmondják például, hogy ha átlépnek a demarkációs vonalon, magukra vannak hagyva, mert oda katona nem mehet utánuk.

Kiemelt videóink