Izgalmas bécsi kísérlet a magas ingatlanárak ellen: fiatalok kevés pénzért élnek egy fedél alatt idős emberekkel

külföld
2023 július 20., 12:49

Sok egyetemistának szinte megfizethetetlen a lakhatás egy olyan nagyvárosban, mint Bécs, rengeteg idős ember viszont örülne, ha lakását megoszthatná fiatalokkal.

Ez a pofonegyszerű felismerés vezetett oda 2015-ben, hogy beinduljon a Wohnbuddy, egy vállalkozás, ami egyetemistákat közvetít ki házinénis (-bácsis) albérletekbe, illetve idősotthonokba. A szállásadók illetve -keresők internetes platformon és személyes tanácsadás keretében is megadhatják, hogy mit kínálnak és mit keresnek, a Wohnbuddy algoritmusa, illetve munkatársai pedig segítenek megtalálni
a tökéletes lakótársat.

Megszokta a kutyákat

A 31 éves Valentin a Bécsi Agrártudományi Egyetem hallgatója, már másfél éve albérlő a Vondrak házaspárnál. Mivel a feleség egy betegség miatt kerekesszékbe kényszerült, Valentin besegít az asszonynak és férjének a mindennapi teendőkben, a feleség pedig cserébe főz a fiatalemberre.

Valentinnek eleinte meg kellett szoknia ugyan a család két kutyáját, de ma már nem fél tőlük.

Nyelvtanulás az idősek otthonában

A 26 éves Ajman Szíriából menekült két évvel ezelőtt, és nemrég még anyagi okokból egy menekültszálláson lakott. A Bécsi Műszaki Egyetemen tanul és szeretne minél előbb megtanulni németül. Ezért boldogan költözött be a 3. kerületi idősotthonba, ahol egész nap németül beszélnek vele a lakók.

Mi több, egy nyugdíjas tanárnő a szárnyai alá vette és németül tanul vele. „Először azt hittem, hogy majd olyan munkát kell végeznem a lakhatásért cserébe, mint a többi dolgozónak. Helyette kirándulni megyek a lakókkal, kávézunk és meghallgatom az élettörténetüket” – meséli Ajman.

Ne legyen mogorva!

A Wohnbuddyt bárki megkeresheti, aki szállást keres vagy kínál, nem számít a kor, a származás és a szakmai háttér sem. Ezeknek csak később, a megfelelő lakótárs kiválasztásakor van jelentősége. Fontos ugyanakkor, hogy a szállást kereső hajlandó legyen segíteni idős szállásadójának a mindennapokban, és ne legyen mogorva.

A szállásadónak cserébe kulturált, megfizethető szállást kell biztosítania, amelynek ára arányban van a szállás méretével és minőségével, valamint a nyújtott segítség mértékével.

A Wohnbuddy munkatársai nemcsak a lakótárs-keresésben segítenek, hanem utána is folyamatosan az újdonsült lakótársak rendelkezésére állnak, hogy segítsék az együttélés szabályainak kialakítását.

(via Bécs városának budapesti irodája / borító- és címlapkép: Giannis Alexopoulos / AFP)