Erdőtüzek után árvíz sújtja Kanadát

külföld
2023 július 23., 11:46

Négy ember, köztük két gyerek is eltűnt a kanadai Új-Skócia tartományban, a heves esőzések és áradások miatt - írja a BBC. A hirtelen érkező árvíz számos autót sodort el, köztük azt a járművet is amiben a két eltűnt gyereket utoljára látták.

A hatóságok szerint az elmúlt 50 év leghevesebb esőzései olyan áradást idéztek elő az ország atlanti térségében, ami miatt több mint 80 000 ember maradt áram nélkül. A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy ha tehetik, maradjanak otthon és ne vegyenek részt az eltűntek keresésében.

photo_camera Halifax víz alatt Fotó: Halifax Search and Rescue

A víz már számos hidat és utat mosott el, így egyes területeken szükségállapotot hirdettek. „Súlyosan komoly helyzettel állunk szemben” - mondta Tim Houston, Új-Skócia kormányzója, majd hozzátette, hogy az áradások után legalább hét hidat kell kicserélni vagy újjáépíteni. Emellett kifejtette, hogy „az otthonokban keletkezett anyagi károk is szinte elképzelhetetlenek”. Becslése szerint napokig is eltarthat, míg a víz lejjebb apad.

Justin Trudeau miniszterelnök arról beszélt, hogy bár nagyon aggasztóak az áradások, a tartomány számíthat a kormányra. Mike Savage, Halifax polgármestere pedig kiemelte, hogy „az embereknek nem szabad azt feltételezniük, hogy mindennek vége” annak ellenére, hogy a várost szerinte „bibliai méretű esőzés” érte el.

Az árvíz a legutóbbi szélsőséges időjárási esemény, ami Kanada északkeleti részét sújtja - a közelmúltban pusztító erdőtüzek miatt rekordméretű területek égtek le. Kanada a becslések szerint kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a világ többi része, és az elmúlt években egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak a szélsőséges időjárási események. Ezekről mi is írtunk: júniusban olyan éghajlati változások indultak el, hogy már nem biztos, hogy van visszaút.