Újabb támadás érte Odeszát a gabonaegyezmény felmondása után

külföld
2023 július 23., 06:39

Legalább egy ember meghalt és további 19 megsebesült Odeszában, a kikötővárost ért újabb orosz rakétacsapásokban - írja a BBC. Oleh Kiper regionális kormányzó elmondta, hogy a robbanások következtében 14-en kerültek kórházba, köztük négy gyerek is.

Az oroszok 2022. április 3-án mértek rakétacsapást egy odeszai finomítóra és olajtárolóra.
photo_camera Az oroszok 2022. április 3-án mértek rakétacsapást egy odeszai finomítóra és olajtárolóra. Fotó: Odesza megyei ügyészség

„A szörnyek újabb éjszakai támadása” - kommentálta a történteket Kiper Telegramon. Emellett hozzátette, hogy a támadás során hat lakóépület is megsemmisült, valamint a város egyik fő látványossága, a Megváltó Színeváltozása Székesegyház is megsérült. Ez Odesza legnagyobb ortodox temploma, amit 1809-ben szenteltek fel.

A város történelmi központját az Unesco még idén januárban nyilvánította a veszélyeztetett világörökség részévé. Azóta pedig már többször is felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel az Odesza elleni támadásokkal.

Ukrajna déli parancsnoksága a Facebookon közölte, hogy Oroszország legalább öt különböző típusú rakétával vette célba a térséget. Az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a támadások után ismét több fegyvert és újabb védelmi rendszert követelt. „Ez egy békés város leplezetlen terrorja” - írta a Telegramon. „Az ellenséget meg kell fosztani a lehetőségtől, hogy a civileket és az infrastruktúrát támadja.”

Moszkva azóta fokozta jelentős mértékben a támadásokat a kikötőváros ellen, mióta hétfőn kilépett az ENSZ által támogatott gabonamegállapodásból. Az egyezmény, amit először tavaly júliusban kötöttek meg, egy védett tengeri tranzitfolyosót biztosított, célja pedig a globális élelmiszerhiány enyhítése volt azáltal, hogy lehetővé tette az exporttevékenységet az ország három kikötőjéből is.