A jobboldal nyert, de elmaradt a nagy áttörés a spanyol választásokon

külföld
2023 július 24., 05:16

A jobboldali-konzervatív Néppárt nyerte az előrehozott választást Spanyolországban vasárnap éjjel, de Alberto Núñez Feijóo még a szélsőjobb támogatásával sem szerzett parlamenti többséget. Vagy sikerül további koalíciós partnert találnia a kis pártok között, vagy a szocialisták próbálkozhatnak kormányalakítással. Ha patthelyzet alakul ki, új választást kell kiírni.

A 40 fokos hőség és a nyaraló-szezon ellenére magas, 70 százalékos volt a részvétel. Ez részben köszönhető a levélszavaztoknak, amiből csaknem 2,5 milliót adtak le a 37 millió választóval rendelkező országban.

Ha a Néppárt (PP) valamiért nem tud megegyezni a szélsőjobbal, vagy nem lesz elég képviselőjük, új választásra is szükség lehet év végén. Ellenben ha a második legtöbb voksot kapott balközép Spanyol Szocialista Munkáspárt megegyezik a kisebb pártokkal és az újbaloldali Sumar nevű tömörüléssel, a jelenlegi kormányfő, Pedro Sánchez akár kormányon is maradhat.

link Forrás

A júliusi időpont nem véletlenül tűnik szokatlannak: a választást eredetileg decemberben tartották volna, de Sánchez - sokak meglepetésére - előrehozta azt, miután a baloldali kormánypártok súlyos vereséget szenvedtek a májusi helyhatósági választáson.

Az okokról és a spanyol belpolitikai helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben.

(via BBC)