Egyre durvább katasztrófákat hozhat a klímaváltozás, mondja a lángokban álló Görögország miniszterelnöke

időjárás
2023 július 24., 15:37

„A következő hetekben állandó készültségben kell lennünk. Háborúban állunk, újjáépítjük, amit elvesztettünk, kárpótoljuk azokat, akik megsérültek” – mondta Kirjakosz Micotakisz, az erdőtüzekkel sújtott Görögország miniszterelnöke parlamenti beszédében.

„A klímaválság már itt van, és a Földközi-tenger térségében mindenütt egyre nagyobb katasztrófák formájában fog jelentkezni”– fogalmazott.

photo_camera Fotó: DIMITRIS KAPANTAIS/SOOC via AFP

A hét végén nagy kiterjedésű erdőtüzek lobbantak lángra Görögország több szigetén. Először Rodoszról kellett menekíteni az embereket, hétfőre az északabbra fekvő Korfuról is több ezer lakost evakuáltak a görög tűzoltóság közleménye szerint. A szigeteken napok óta több mint 40 fokos hőség tombol, vörös riasztás van érvényben. A Korfu északi részén kitört erdőtüzek miatt a sziget egy részét füst borítja be, minden narancssárga.

Hétfőn 1500 nyaralót evakuáltak Rodoszról a tűz miatt. A görög hatóságok szerint az ország minden régiójában nagy az esélye annak, hogy további tüzek üthetnek ki a forróság miatt, írja a Guardian.