Hatalmas viharokra figyelmeztet a meteorológia

időjárás
2023 július 24., 11:55

Viharos keddre számíthatunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzése szerint holnap az egész országban zivatarok várhatók. Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyékben 1-es fokozatú, sárga figyelmeztetést adtak ki, Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Pest és Nógrád megyékben 2-es fokozatú, narancssárgát, az ország fennmaradó részén 3-as vörös figyelmeztetés van érvényben.

photo_camera Fotó: OMSZ

A fokozatok között a leglényegibb különbség, hogy az 1-es fokozatnál a fő veszélyt a villámlás jelenti, esetleg felerősödhet a szél és eshet jégeső. A 2-es fokozatnál már ez utóbbi jelenségek is kockázatot jelentenek, míg 3-as fokozatnál a szél és a jégeső is jelentős kockázatot jelent.

photo_camera Fotó: OMSZ

Felhőszakadásra a három északnyugati megye kivételével az egész országban számítani lehet, az 1-es fokozatú figyelmeztetés alapján rövid időn belül intenzív záporokból akár 25-30 mm-nyi csapadék is lezúdulhat.

photo_camera Fotó: OMSZ

Hőség miatt csak három délkeleti megyében, Bács-Kiskunban, Szeged-Csanádban és Békésben adtak ki sárga figyelmeztetést, vagyis a napi középhőmérséklet ezekben a megyékben meghaladhatja a 25 fokot.