Lecsukták az ukrán parancsnokot, akinek a háború kitörése óta spanyolországi luxusvillája és Mercedes terepjárója is lett

külföld
2023 július 24., 13:59

Az ukrán Állami Nyomozó Iroda (ukrán nyelvű rövidítéssel: DBR) korrupció gyanújával őrizetbe vette Odesza mozgósításért felelős volt katonai parancsnokát, Jevhen Boriszovot, akinek családtagjai nevén egyebek közt egy több millió euró értékű spanyolországi luxisvillát találtak, írja a Meduza.

Boriszovot 188 millió hrivnya (több mint 1,7 milliárd forint) értékben elkövetett jogtalan vagyonszerzéssel és adóelkerüléssel gyanúsítják. A DBR májusban egy másik ügyben is indított eljárást Boriszov ellen hatalommal való visszaélés miatt. A nyomozás szerint arra utasította beosztottjait, hogy ne mozgósítsák azokat, akik egy bizonyos összeget hajlandóak letenni az asztalára.

Az Ukrajinszka Pravda júniusi oknyomozása kiderítette, 2022 februárjában, az általános mozgósítás kihirdetése után Jevhen Boriszov családtagjainak nevére több mint négymillió euró értékben kerültek ingatlanok és egyéb vagyontárgyak. Édesanyja villát, felesége irodákat és G osztályú Mercedes terepjárót is kapott, míg anyósa az elmúlt években egész autóparkkal lett gazdagabb.

Boriszovra 10 év börtönbüntetés is várhat. A hatóság őrizetbe vétele után a gyanúsított letartóztatását kérvényezte, óvadék lehetősége nélkül. Volodimir Zelenszkij júniusban ukrán elnök személyesen rendelte el Boriszov elbocsátását a hadseregtől.