Prigozsin puccsa még csak a kezdet lett volna?

külföld
2023 július 24., 03:58

Egy dolog lepte meg igazán az orosz katonákat és kémeket Jevgenyij Prigozsin június végi puccskísérletében: a sikertelensége, írja csütörtökön megjelent cikkében a kevéske megmaradt független orosz hírújság egyike, az Insider több, a körülményekre tekintettel érthető módon névtelenséget vagy legalább beazonosíthatatlanságot kérő forrására hivatkozó cikkében, amely már a címében azt hirdeti, hogy Oroszország hírszerzői szerint Putyinra további puccsok várnak. Persze az ilyen anoním forrásokra támaszkodó cikkek hitelességét nehéz külső szemlélőként megítélni. Az azonban tény, hogy minden, ami a június 23-24-én történteket övezi, legalábbis furcsa. Jevgenyij Prigozsin magánhadserege, a Wagner lényegében akadálytalanul szállhatta meg Oroszország 11. legnagyobb városát, a doni Rosztovot és haladhatott át a 14. legnagyobb Voronyezsen is, hogy aztán kétszáz kilométerre megközelítse a fővárost, Moszkvát.

Prigozsin pacsizik a doni Rosztov őt ünneplő polgáraival puccskísérlete végén, már a városból távozóban 2023. június 24-én, szombat este.
photo_camera Prigozsin pacsizik a doni Rosztov őt ünneplő polgáraival puccskísérlete végén, már a városból távozóban 2023. június 24-én, szombat este. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

Hogy aztán feladja a puccskísérletet, amely után azonban retorziók helyett továbbra is szabadon repkedhet magángépével ki-be az országból, miközben átlag orosz polgárokat pusztán azért is bebörtönözhetnek 15 évre, ha az igazságot merik írni Putyin hivatalosan "különleges katonai műveletnek" hazudott ukrajnai háborújáról. Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, aki dokumentumfilmekkel fenyegette Putyin hatalmát, kilencéves börtönbüntetését tölti Szibériában.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.