A magyar adófizetők eddig 1,6 milliárdot áldoztak a European Conservative brüsszeli hírportálra

POLITIKA
2023 július 25., 18:59

A Szabad Európa arról írt, hogy kevesebb mint három év alatt 1,678 milliárd forint kapott a The European Conservative nevű, angol nyelvű, jobboldali brüsszeli hírportál kiadója egy magyar alapítványtól. A politikai folyóirat kiadóját, a European Conservative Nkft.-t Budapesten jegyezték be, és a lap főszerkesztője Alvino-Mario Fantini, akit Orbán Viktor februárban vendégül látott a várban.

A közpénzből gazdálkodó Batthyány Lajos Alapítvány a pénzek egy részét a kiadónak a folyóirat működési kiadásaitól eltérő, konkrét célokra adta, például brüsszeli iroda bérletére, illetve hogy a magazin honlapján folyamatos online hírszolgáltatás induljon. Cserébe megígérték, hogy a European Conservative „meghatározó európai hírportál” lesz, és segít európai konzervatív közösségeket létrehozni.

A Szabad Európa azt írja, ugyanilyen néven korábban európai jobboldali politikafilozófusok egy csoportja (köztük az orbánista Lánczi András, az MCC kuratóriumi tagja) működtetett belső hírlevelet.

Lánczi András a Politikai megváltás – Lehetséges-e racionális politika? című könyvének a bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2023. május 8-án.
photo_camera Lánczi András a Politikai megváltás – Lehetséges-e racionális politika? című könyvének a bemutatóján a Terror Háza Múzeumban 2023. május 8-án. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

A politikai magazin kiadására Lánczi többségi és a főszerkesztői posztot betöltő Fantini kisebbségi tulajdonával nonprofit kft.-t jegyeztek be 2021 márciusában az MCC székhelyére, majd alig egy hónappal a bejegyzés után a BLA úgy döntött: 165 millió forinttal támogatja az évente négy számot kiadó folyóiratot.

A BLA korábban egy fideszes kötődésű magánalapítvány volt, 2015 óta egyre nagyobb összegű állami támogatásokhoz jutott a Miniszterelnökségen, majd a Miniszterelnöki Kabinetirodán keresztül. 2021-ben egy törvény közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá tette a BLA-t. Ezek a kormánytól függetlenül közfeladatot látnak el és finanszírozásukat közpénzből kell biztosítani, a BLA csak idén több mint 9 milliárd állami támogatást kapott.

Lánczi András 2015-ben mondta ki, hogy „amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája”.