Nem tetszik a versenyhivatalnak a Bing, eljárást indított a Microsofttal szemben

TECH
2023 július 25., 09:31

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Microsofttal szemben. A GVH szerint a Bing keresőrendszer, amibe februárban integrálták a mesterséges intelligencián alapuló chat funkciót, az új szolgáltatásával tisztességtelen gyakorlatot folytat a magyar fogyasztókkal szemben.

Ez a chat funkció a keresőfelületen segíti a kérdések megválaszolását, gépi tanulásához felhasználva a felhasználók által megosztott tartalmakat, adatokat és információkat, de a GVH azt gyanítja, hogy a cég "vélhetően nem az észszerűen elvárható szakismerettel, illetve szakmai gondossággal tájékoztatja a fogyasztókat a szolgáltatással kapcsolatban". Jogsértő lehet a fogyasztók tájékoztatása a szolgáltatás teljeskörűségére, a válaszok megbízhatóságára, naprakészségére és megalapozottságára, valamint az igénybevételével összefüggő adatkezelésre vonatkozóan, írja az MTI a versenyhivatal közleménye alapján. Azt is feltételezik, hogy a fogyasztók nem kapnak megfelelő információt arról: megosztott adataikat miként használják fel a mesterséges intelligencia algoritmusának betanításához, mennyiben jeleníti meg őket más felhasználók kereséseire válaszolva, illetve hogyan lehet ezen adatokat eltávolítani a rendszerből.

A GVH július közepén az amerikai versenyhatósággal (FTC) egyidőben egy másik mesterséges intelligencián alapuló szolgáltatás, az OpenAI által működtetett ChatGPT chatbot ügyében is vizsgálatot indított. A vizsgálat tárgya az amerikai hatósági eljárás esetében is az adatkezeléssel és a szolgálatatás kockázataival kapcsolatos gyakorlata valószínűsíthető tisztességtelensége. Egy-egy ilyen eljárás lefolytatására a GVH-nak három hónapja van, ami indokolt esetben kétszer legfeljebb két-két hónappal meghosszabbítható.

A Microsoftnak, úgy tűnik, nincs szerencséje Magyarországgal és a hatóságokkal (bár ezúttal a mesterséges intelligencia a ludas). Pár éve az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) többek között magyarországi állami szerveknek eladott szoftverek miatt vizsgálódott a cégnél korrupciógyanú miatt, és végül 25 millió dollárra meg is büntette.