Van egy kis aprócska gond az X-szel, amire Musk lecserélte a Twitter madarát

TECH
2023 július 25., 04:03

Hétfőn ismét, ahogy mondani szokás, reflektorfénybe került az IT-világ fenegyereke, Elon Musk, aki a Twitter madaras logóját egy X-re cserélte (a tweet angolul csiripelést, csipogást, szóval jellemzően madarak által kiadott hangot jelent). Az újítással tényleg sikerült a figyelem középpontjába kerülnie – még ha talán nem is úgy, ahogy tervezte.

Az X-et olyan széles körben használják és idézik a védjegyekben, hogy komoly esélye van annak: jogi eljárások lesznek Musk döntéséből – írja a Reuters. „100 százalék az esélye annak, hogy a Twittert valaki beperli emiatt" – mondta a hírügynökségnek Josh Gerben védjegyjogász, mondván: közel 900 aktív amerikai védjegybejegyzést számolt össze, amelyek az X betűre vonatkoznak különféle iparágakban. De hogy ne menjünk messze, az IT-szektorban is van két elég jelentős X-es védjegy: a Microsoft 2003 óta birtokolja az Xbox videojáték-rendszerével kapcsolatos kommunikációhoz kapcsolódó X védjegyet, míg Zuckerberg birodalma, a Meta – amely a Threads platformmal a Twitter kihívója lenne – 2019-ben bejegyzett szövetségi védjegye egy kék-fehér "X" betű. Igaz, Gerben a Reutersnek azt mondta, a Meta és a Microsoft valószínűleg nem fog perelni, hacsak nem érzik fenyegetve magukat, hogy a Twitter X-e kárt okoz nekik.

Musk döntése kapcsán nemcsak a piaci vetélytársak várható reakciója lehet izgalmas: a Messenger.com azt járta körbe, hogy maga az X betű betűtípusa és formája nem okozhat-e védjegyproblémákat.