A brit hírszerzés szerint az orosz flotta arra készül, hogy blokádot von a fekete-tengeri ukrán kikötők köré

háború
2023 július 26., 13:01

A brit hírszerzés szerint a fekete-tengeri orosz flotta arra készül, hogy blokádot von az ukrán kikötők köré – közölték londoni védelmi szakértők.

A brit védelmi minisztérium jelentése szerint a Szergej Kotov orosz hajó már a Boszporusz és az odesszai kikötő között járőrözik. A hírszerzési jelentés azt állítja, hogy orosz hajók egy csoportja Ukrajnába tartó kereskedelmi hajókat foghat majd el.

A Moszkva rakétacirkáló, az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója az ukrajnai háborút közvetlenül megelőző, 2022. február 15-i tengerészeti hadgyakorlaton a Krím partjainál.
photo_camera A Moszkva rakétacirkáló, az orosz fekete-tengeri flotta zászlóshajója az ukrajnai háborút közvetlenül megelőző, 2022. február 15-i tengerészeti hadgyakorlaton a Krím partjainál. Fotó: Sputnik via AFP

Oroszország a múlt héten nem hosszabbította meg az ukrán gabona tengeri szállítását lehetővé tevő, ENSZ- és török közvetítéssel tavaly létrejött fekete-tengeri gabonakezdeményezést.

A 2022 júliusában Isztambulban aláírt és már kétszer megújított megállapodás lehetővé tette, hogy Ukrajna a gabonáját az orosz blokád ellenére a Fekete-tengeren keresztül exportálja. Az elmúlt évben 33 millió tonna gabona hagyta el az ukrán kikötőket.

A brit védelmi minisztérium hírszerzési értékelése szerint amíg érvényben volt a megállapodás, „Oroszország általában tartózkodott attól, hogy a dél-ukrajnai kikötők polgári infrastruktúráját támadja. Mivel Oroszország nem újította meg az egyezményt, a Kreml valószínűleg kevésbé érzi magát politikailag korlátozva, és azért próbál célpontokat támadni Odesszában, mert úgy véli, hogy Ukrajna katonai eszközöket tárol ezeken a területeken.”

James Cleverly brit külügyminiszter arra figyelmeztetett hogy „Nagy-Britannia szerint Oroszország az ukrán élelmiszer-export ellehetetlenítése érdekében civil hajókat is megtámadhat a fekete-tengeri térségben”. (MTI)