Lázár minisztériuma vizsgálja a zéró toleranciát

belföld
2023 július 27., 05:14

A Belügyminisztérium hírlapi kacsának nevezte, de a Lázár alá tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium megerősítette a 24.hu információját, hogy „összegyűjtik az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatokat”.

Ahogy a lap írja, a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta szinte évről évre felvetődik az Európában a legszigorúbbak közé tartozó szabályozás megváltoztatása. Az utóbbi években pedig leginkább a borászok sürgetik, hogy engedélyezzék az autóvezetést a kis mennyiségű alkoholt elfogyasztók számára.

Bock József és Varga Zoltán borász a 2023. márciusi Borkonferencián a szabályozás enyhítését kérte nyugat-európai és amerikai mintára. Varga a 24.hu-nak adott interjújában nonszensznek nevezte, hogy aki autóval megy étterembe, nem ihat meg egy pohár bort.

Lázár János minisztériuma a 24.hu-nak azt írta, „a közlekedési tárca a hazai közlekedési kultúra, a közlekedési szabálykövetés növelését fontosnak tartja, ennek jegyében megkezdődött a közlekedési magatartást befolyásoló szabályok általános vizsgálata. A nemzetközi gyakorlat és szabályozás megismerése érdekében készülő felmérés érinti – a többi között – az ittas vezetéssel kapcsolatos szabályozási gyakorlatok összegyűjtését is”. Lázár a július 11-i sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy felülvizsgálják a KRESZ-t, a zéró tolerancia ügyére azonban nem tért ki.

A 24.hu azt írja, a Belügyminisztériumban nem merült fel a zéró tolerancia eltörlése, és azt mondták, arról a kormány nem is tárgyalt – ez viszont nem mond ellent a közlekedési tárca feleletének, hiszen az utóbbinak még nincs kész javaslata, ami a kormány elé kerülhetett volna.

2020-ban egyébként Nagy István agrárminiszter a villányi bornapok megnyitóján arról beszélt, hogy szeretnének párbeszédet, társadalmi vitát indítani a zéró tolerancia esetleges fellazításával kapcsolatban. Ezt akkor a Kormányzati Kommunikációs Központ gyorsan kiigazította, mondván, hogy nem tervezik a szabályozás módosítását.

Magyarországon az elmúlt években jelentősen csökkent az ittas járművezetők által okozott balesetek száma. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint amíg 2008-ban, a zéró tolerancia bevezetésekor még 2177 ittas vezető okozott balesetet, addig tavaly már csak 1192. 2022 első három hónapjában 249 ittas járművezető által okozott baleset történt, a 2023. januártól márciusig tartó pedig időszakában 188.