A Fradi hozta a kötelezőt, mégis olyan érzése van az embernek, mint miután langyos sört ivott

sport
2023 július 28., 05:40

A Ferencváros az európai futball két polcával lejjebb, a Konferencia Liga selejtezőjében az ír Shamrock Rovers ellen már hozta azt, ami a Bajnokok Ligájában lett volna az elvárás: biztos játékkal, 4-0-ás eredménnyel hazaküldte az ellenfelet.

A megszokotthoz mérten a hangulat inkább hasonlított egy délutáni piknikéhez, magához képest még a B-közép is visszafogottan biztatta a csapatot. A B-szektor szélein már nagyrészt üres oszlopok is akadtak, a vendégszurkolók is csak szétszórtan üldögéltek a szektorukban. A múltkori hideg zuhany után a lelátón az érződött, hogy a tábor hitében kicsit meginogva bár, de hűségesen arra vár, hogy a csapat vajon most visszaszerzi-e a bizalmukat. A Kí Klaksvík elleni bukáshoz képest nem hangzott el egyetlen, a klubvezetésnek vagy a játékosoknak odaszúró rigmus sem, és kritikus transzparenseket sem aggattak fel a sorok között.

photo_camera Ronan Finn, az ír Shamrock Rovers játékosa (b), valamint a ferencvárosi Mohammed Abu Fani (b2) és Cristian Ramírez (j) a labdarúgó Konferencia-liga selejtezõjének második fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers mérkõzésen a budapesti Groupama Arénában 2023. július 27-én Fotó: MTI Fotószerkesztõség/Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A meccs tapogatózással kezdődött, az első cirka 15 percben a játék leginkább a kapuk előtt folyt, a középpályával nem igazán törődtek a csapatok. A Shamrock kezdeményezett, a 6. percben a vendégek jutottak el az első komoly helyzetig is, Dibusznak az ötösön belül kellett egy az egyben bravúrt bemutatnia. Ekkor a Fradi végre észrevette, hogy elkezdődött a mérkőzés, majd pár percig az ellenfél kapuja előtt tartották a labdát, és Sigér Dávid az első értékelhető helyzetüket be is lőtte a 17. percben. Igaz, ehhez az is kellett, hogy az írek kapusa, Allan Manus csúnyán mellényúljon a tizenhatoson belülről kapura piszkált labdának, ami így becsorgott a felső lécről.

Az első húszon pár perc után az FTC átvette az irányítást, és ettől fogva dominálta a játékot. A Shamrock egy-két ötlettelen előreívelésén kívül szinte végig birtokolták a labdát. A 32. percben már érkezett is a második gól: egy középre ívelés után a Krasnodartól frissen visszaigazolt Christian Ramirezhez került a labda, aki belsővel lazán, középmagasan eltette a rövidbe a tizenhatos vonala mellől.

photo_camera Christian Ramirez üldözi az ír Shamrock Rovers játékosát.
Fotó: Ferencvárosi Torna Club / Facebook

A mérkőzés dinamikája innentől kimerült abban, hogy a Fradi tartja a labdát, és időnként becsületből próbál szépen játszani a kapu előtt. A hazai játékosok rövidpasszos játékkal, néha-néha cselekkel és mélységből induló kapura törésekkel pár látványosabb helyzetet is kialakítottak, labdavesztés után pedig már az ellenfél harmadában letámadtak. A Shamrock épkézláb támadást szinte fel sem épített a második félidőben, ha pedig mégis átjutottak a felezővonalon, lövés nemigen lett belőle.

A második félidőben volt olyan pillanat is, amikor annyira leült a hangulat, hogy a speaker még a B-közép hangerejére is azt találta mondani, hogy tragikus. Két keményebb, sárgát érő vendégek által elkövetett falton kívül nem is strapálták túl egymást a játékosok.

A BL-kudarc után menesztett Sztanyiszlav Csercseszovot ideiglenes vezetőedzőként váltó Máté Csaba láthatóan sikeresen összeszedte a megcsuklott csapatot, és az első negyed órányi bizonytalanságot leszámítva magabiztosan, a játékot irányítva focizták végig a 90 percet.

A Fradinak ezúttal sikerült hoznia a kötelezőt, miután a feröeri félprofik ellen megalázták magukat. A meccs után az ultrák a szokásosnál talán valamivel kedvetlenebbül, de megtapsolták a játékosokat, a B-közép még ünnepelte a góllal visszatérő Ramirezt, a legtöbben viszont gyorsan el is hagyták a lelátókat az utolsó sípszót követően.

photo_camera A B-közép első sorai szurkolnak, a B-szektor szélei viszont helyenként elég szellősek voltak.
Fotó: Ferencvárosi Torna Club / Facebook

Miután a magyar rekodrbajnok az Európa Liga tavalyi kiírásában a legjobb tizenhat közé jutott, a szurkolók többet vártak volna a Konferencia Liga selejtezőkörös csapatainak szétverésénél.Olyan volt ez a győzelem, mint a sör a kezemben forgatott fradis repohárban: oké, van, de igen langyos, és habár nem rossz, korábban jobban esett volna.Ferencvárosi TC-Shamrock Rovers 4-0 (2-0)

Groupama Aréna, 10 735 néző, v.: Asot Ghaltahcsjan (örmény)
gólszerzők: Sigér (16.), Ramirez (32.), Traore (47.), Varga (74.)
sárga lap: Esiti (92.), illetve Hoare (50.), Finn (57.)

Ferencvárosi TC: Dibusz - Makreckis, S. Mmaee, Cisse, Ramirez - Sigér (Esiti, 77.), Zachariassen (Lisztes, 72.), Abu Fani - Marquinhos (Ben Romdhane, 72.), Varga (Katona, 88.), Traore (Owusu, 77.)

Shamrock Rovers: Mannus - Cleary, Lopes, Grace - Kavanagh, Burt (Razi, 79.), Poom, O'Neill, Hoare - Towell (Finn, 49.), Kenny (Greene, 79.)