Nincs kormányzati lista arról, hogy melyik könyveket kell lefóliázni

belföld
2023 július 28., 13:58

„A könyvszakma egyelőre tanácstalan” – mondta Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke az Indexnek azután, hogy a Libriben lefóliázták azokat a könyveket, amikben meleg karakterek vannak. Gál azt is mondta, hogy korábban kérdésekkel fordultak a döntéshozókhoz, hogy mely könyveket kell a jövőben lefóliázva árusítani, melyek kerülnek tiltólistára.

photo_camera Fotó: MARTON MONUS/dpa Picture-Alliance via AFP

Mivel a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium lett a Libri többségi tulajdonosa, Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő indokoltnak látta megkérdezni Csák Jánostól, hogy van-e kormányzati lista a lefóliázandó könyvekről. Vitályos Eszter államtitkár válaszában azt írta, hogy nincs ilyen lista.

Azt is írta, hogy a könyvkiadók Magyarországon piaci alapon, magánvállalkozásként működnek. Szerinte az állam feladata csak arra terjed ki, hogy betartassa a piaci szereplőkkel az Alaptörvény, az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének és a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseit.

Korábban a fogyasztóvédelmi hatóság pénzbírságot szabott ki a Librire és a Lírára is, mert ifjúsági részlegen árultak olyan könyveket, amiket a melegellenes törvény előírásai szerint nem lehetett volna.