Kiderül, hogy miért vette meg az állam milliárdokkal drágábban a veszteséges Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől

gazdaság
2023 július 29., 09:23

Az Energiaügyi Minisztériumnak ki kell adni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat, írja a Facebookon Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője.

A Mátrai Erőmű
photo_camera A Mátrai Erőmű Fotó: Járdány Bence / Greenpeace

Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán szerezte meg a Mátrai Erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. De az MVM-nek (vagyis a magyar államnak) ekkoriban valamiért nem kellett ennyiért, majd nem sokkal később már 17,4 milliárdért vehették meg Mészároséktól a veszteséges erőművet úgy, hogy addigra a tulajdonosok minden tartalékot kivettek belőle. A Mátrai Erőmű tulajdonosváltásairól ebben a cikkben írtunk.

Tóth 2021 januárjában fordult közérdekű adatigénylési kérelemmel a kormányhoz. A bíróság első- és másodfokon is adatkiadásra kötelezte a kormányt, de az ítélet végrehajtása helyett felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához, amely idén januárban az ügy "különös bonyolultsága, vagy kiemelt társadalmi jelentősége" miatt ötfős tanácsban eljárva, az ítéleteket hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra és új határozat hozatalára utasította.

„A megismételt eljárásban - eleget téve a Kúria iránymutatásainak is - végül pontosan ugyanaz az ítélet született, mint 2021 szeptemberében” – írja a politikus. Az ítélet értelmében Lantos Csaba energiaügyi miniszternek 54.416 forint költségtérítés ellenében, 15 napon belül megismerhetővé kell tenni az MVM Zrt-vel kapcsolatban 2019-2020-ban hozott tulajdonosi határozatokat.