Orosz rakéta csapódott egy lakóépületbe Dnyipróban

külföld
2023 július 29., 06:02

Legalább öt ember megsérült, miután rakéták csapódtak be két épületbe a kelet-ukrajnai Dnyipro városában. A BBC helyszínen tartózkodó csapata megerősítette, hogy egy nagy lakóház legfelső emelete szinte teljesen megsemmisült a péntek esti csapásban.

photo_camera Fotó: VITALII MATOKHA/AFP

Volodimir Zelenszkij elnök szerint az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik épületét is találat érte. Az épületekben keletkezett károkért az „orosz rakétaterrort” tette felelőssé. Zelenszkij a Telegramon tett közzé egy videót, amelyen a megrongálódott épületekből felszálló füst és az utcaszinten keletkezett tűz látható.

Szerhij Liszak, a régió kormányzó elmondta, hogy a sérültek között egy 14 és egy 17 éves gyerek is van, akiket otthon kezelnek. Liszak szerint a helyi idő szerint 20:30-kor bekövetkezett csapást követően halálos áldozatokról nem érkezett jelentés.
Borisz Filatov, Dnyipro polgármestere szerint ez volt a harmadik alkalom, hogy az SZBU épületét Oroszország célba vette. Mindkét épület nagyrészt üres volt, mondta, hozzátéve, hogy a lakóépületet nemrég fejezték be.

A támadás azután történt, hogy Oroszország pénteken közölte, hogy két ukrán rakétát fogott el az Ukrajnával határos déli Rosztov régiója felett. Az orosz védelmi minisztérium szerint az egyik ukrán rakéta a mintegy 250 ezer lakosú déli város, Taganrog lakossági infrastruktúráját célozta. Vaszilij Golubev, a Rosztovi terület kormányzója szerint 15 ember szenvedett könnyű sérüléseket a rakéta törmelékei miatt. A másik rakétát Azov város közelében lőtték le.