Két év előzetes után elengedték azt a férfit, aki megfojtotta halálos beteg feleségét Cipruson

külföld
2023 július 31., 11:45

Előzetes letartóztatásban letöltött büntetése lejártával szabadon távozhatott hétfőn a bíróságról egy Cipruson élő 76 éves brit férfi, aki két évvel ezelőtt megfojtotta halálos beteg feleségét. David Huntert július 21-én felmentették az előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosság vádja alól, ami miatt életfogytiglani börtönt is kaphatott volna. A bíróság ehelyett emberölésben mondta ki bűnösnek, ami miatt két év börtönbüntetést szabott ki rá, ennyit viszont már előzetesben letöltötte. A bíróság „egy meggyötört ember impulzív tettének” minősítette a gyilkosságot.

David Hunter és felesége, Janice Hunter több mint 50 évig voltak házasok. A nő a leukémia egyik ritka fajtájában szenvedett, és állandó fájdalmai miatt többször könyörgött férjének, hogy segítsen véget vetni az életének. A férfi végül megfojtotta a nőt, majd saját életének is megpróbált véget vetni.

Az ítélet a törvényhozásra is hatással lehet Cipruson, ahol a halál közvetlen elősegítése emberölésnek minősül. Ősszel ugyanis az orvosi közreműködéssel végrehajtott eutanázia engedélyezéséről tárgyal a ciprusi parlament. Az országot egyébként már tavaly felkavarta a férfi pere, a politika és az egyház is beszállt a vitába, hogy Hunternek joga volt-e véget vetni felesége szenvedéseinek.