A fideszes és az MSZP-s polgármester közösen elérték, hogy a budaiak kedvezőbben parkolhassanak a jövőben

közlekedés
2023 augusztus 02., 13:25

Őrsi Gergely ellenzéki polgármester a Facebookon bejelentette, hogy a II. kerületben elsőként hoznak létre olyan, kizárólag helyi lakosoknak fenntartott parkolóhelyeket, amik a kijelölt fizetős zónán kívül vannak. Az MSZP-s politikus ezt a szomszédos budai kerület fideszes polgármesterével közösen járta ki a helyieknek.

link Forrás

A hvg.hu azt írja, hogy a parkolókat augusztusban fogják kijelölni, és szeptembertől csak azok vehetik igénybe ezeket, akik az önkormányzatnál kiváltják a várakozási hozzájárulásnak elnevezett engedélyt, aminek a kerületi honlap szerint három fajtája van:

  • a kerületi lakosok számára 2000 Ft/év;
  • a kerületben dolgozó egészségügyi dolgozók számára szintén 2000 Ft/év;
  • a kerületben telephellyel rendelkező gazdálkodók számára pedig 5000 Ft/év lesz ennek a díja.

Az intézkedést rendhagyóan Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes és Őrsi Gergely MSZP-s polgármester közösen terjesztették a Fővárosi Közgyűlés elé korábban, hogy a fizetős parkolási zónán kívül is kijelölhessenek kizárólagosan lakossági parkolóhelyeket. Érvelésük szerint erre azért volt szükség, mert év elején megváltozott a fizetős zóna határa, ezért a két szomszédos kerület egyre kijjebbi részein kezdtek el parkolni a nem ott lakók is, amivel elvettek parkolóhelyeket a budaiak elől.

A vitában a Fővárosi Közgyűlésben többek között Baranyi Krisztina, Ferencváros ellenzéki polgármestere és Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezetője is a javaslat ellen érvelt, szerintük a nem fizetős részeken jogilag aggályos a kizárólagos lakossági parkolóhelyek fogalma, amit értelmezésükben a KRESZ sem ismer el.