A Görögországban pusztító erdőtüzek közel négy budapestnyi területet perzseltek fel júliusban

időjárás
2023 augusztus 02., 18:45

A legfrissebb kárbecslés szerint a júliusi Görögországi erdőtüzek során

1902 négyzetkilométernyi, azaz London alapterületénél is nagyobb, közel négy budapestnyi terület borult lángokba. Az országban fellángoló erdőtüzek annyi CO2-t szabadítottak fel, mint amennyit 222 500 autó bocsát ki átlagosan egy év alatt.A klímaváltozás okozta szélsőségesen forró nyár közepette összesen 1470 erdőtűz söpört végig az országon a múlt hónapban, amelyek mintegy 190 200 hektárt perzseltek fel, mondta kedden Vaszilisz Kikilíasz görög polgári védelmi és éghajlat-válságügyi miniszter.

photo_camera 2023. július 22-én a görögországi Rodosz szigetén pusztító erdőtűzben égő fenyőfák. Fotó: EUROKINISSI/AFP

A lángba borult görög erdők nagyjából egy megatonna (egymillió tonna) szén-dioxidot juttattak a légkörbe, írja az EU Kopernikusz Légkörfigyelő Szolgálatának (CAMS) korábbi felmérése. Ez nagyjából 500 000 kg szén elégetésével vagy 2,3 millió hordó olaj elhasználásával egyenlő kibocsátás az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának számításai szerint.

„A Görögországban és a Földközi-tenger térségében továbbra is tomboló hőhullám megnövelte az erdőtüzek kockázatát, ami a Földközi-tenger környékén észlelt erdőtüzek intenzitásában is megmutatkozik" - mondta Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója a múlt héten. Az erdőtüzek miatt az ország az utóbbi 21 év legmagasabb szén-dioxid-kibocsátását eredményezte, írja a Euronews.