Felmásztak Rishi Sunak házának tetejére a Greenpeace aktivistái, hogy olajfekete drapériával takarhassák le

külföld
2023 augusztus 03., 15:25

Öt környezetvédelmi aktivistát tartóztattak le a rendőrök, miután a Greenpeace olajfekete drapériával tiltakozott Rishi Sunak brit miniszterelnök New Yorkshire-i házánál. Az aktivisták a tetőről eresztették rá a fekete anyagot az épületre. Sunak és családtagjai nem voltak otthon az akció idején.

A tüntetők azért tiltakoztak, hogy felhívják a figyelmet az Észak-tengeren történő olajkitermelés káros környezeti hatásaira. Sunakék ugyanis 100 darab friss olaj- és gázkitermelési engedélyt adtak ki.

Az aktivisták Rishi Sunak házánál
photo_camera Az aktivisták Rishi Sunak házánál Fotó: LUCA MARINO/AFP

Az incidensre több konzervatív politikus is reagált. Oliver Dowden miniszterelnök-helyettes azt mondta, ő úgy tudta, a brit embereknek már elege van az ehhez hasonló „hülye mutatványokból". A parlament külügyi bizottságának elnöke pedig elfogadhatatlannak minősítette az akciót. Szerinte a politikusok otthonait nem szabadna ilyen módon támadni.

A tiltakozásra a BBC egyik miniszterelnöki hivatalban dolgozó forrása is reagált. Azt írta, nem kérnek bocsánatot amiatt, hogy az ország energiabiztonságáért dolgoznak. Szerinte a hazai nyersanyagok kitermelése biztosítja, hogy az Egyesült Királyság ne függjön a Vlagyimir Putyinhoz hasonló agresszoroktól.

(via BBC)