Bizalmas katonai anyagokat adott át Kínának két amerikai tengerész, vádat emeltek ellenük

külföld
2023 augusztus 04., 08:54

Letartóztatták az amerikai haditengerészet két katonáját, mert érzékeny nemzetbiztonsági anyagokat adtak át Kínának, írja amerikai tisztviselők alapján a Guardian. A 22 éves Csincsao Vejt és a 26 éves Venheng Csaot azzal vádolják, hogy megszegték az Egyesült Államok védelmére tett kötelezettségvállalásaikat, és hogy elárulták a közbizalmat, mondta Matthew Olsen, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának ügyésze.

A USS John S. McCain Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló, amely augusztus 20-án egy tankerhajóval ütközött a Malaka-szorosban, Szingapúr közelében.
photo_camera
Fotó: GAVIN SHIELDS/AFP

Wei 2022 februárjában lépett kapcsolatba a kínai kormány hírszerzőjével, akinek kérésére fényképeket és videókat adott át, például műszaki és gépészeti kézikönyveket, illetve közelgő kiképzésekre vonatkozó részleteket. Zhao 2021 augusztusa és 2023 májusa között például az indo-csendes-óceáni térségben zajló amerikai hadgyakorlat operatív terveit, valamint a Japán Okinawa szigetén található amerikai katonai bázison lévő radarrendszer elektromos tervrajzait osztotta meg kapcsolattartójával.

Az információkért fejenként körülbelül 10-15 ezer dollárt, átszámítva 3,5-5,4 millió forintot kaptak. A két vádlott egyelőre tagadja bűnösségét. Augusztus 8-i meghallgatásukig előzetes letartóztatásban maradnak.

Olsen szerint érzékeny katonai információk kerültek a Kínai Népköztársaság kezébe, amikben katonai gyakorlatokra, haditengerészeti műveletekre és kritikus műszaki anyagokra vonatkozó részletek szerepeltek. A két tengerészt hasonló bűncselekményekkel vádolták, de külön ügyekben emeltek vádat ellenük. Egyelőre nem világos, hogy a két férfi kapcsolatban áll-e egymással, vagy hogy ugyanaz a hírszerző tiszt szervezte-e be őket.