A vihar súlyos károkat okozott Ferihegyen: a repteret órákra lezárták, két Ryanair-gép is megsérült

belföld
2023 augusztus 05., 08:36

A szombat hajnali vihar a ferihegyi repülőtéren is komoly fennakadásokat és súlyos károkat okozott. A Budapest Airport Zrt. tájékoztatása szerint az ítéletidő miatt a repülőteret 1.45 és 6 óra között lezárták, mert nem lehetett biztonságosan fel- és leszállni. Emiatt négy érkező járat – a Wizz Air Lisszabonból és Korfuból, a British Airways Londonból, az Air France Párizsból érkező gépe – Budapest helyett úgynevezett kitérő városokban, Debrecenben, Bécsben és Belgrádban szállt le.

A kora reggel induló járatok többsége késésekkel ugyan, de el tudott indulni. Egyes Ryanair járatoknál viszont több órás késés várható, mert a légitársaság két, éjszaka Budapesten parkoló gépe megsérült.

A repülőtér reggel 6 óra óta biztonságosan üzemel, de egyelőre csak az 1. futópályán zajlik a forgalom, mert a 2. futópályát még takarítják a vihar által ráhordott szennyeződésektől és sártól, illetve javítják a megrongálódott fénytechnikai berendezéseket. Annak nyitása délelőtt várható. A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy folyamatosan tájékozódjanak járataikról a Bud.hu-n.

A terminálépületek több helyen beáztak, azokat folyamatosan javítják a repülőtér munkatársai. Ezek a javítási munkálatok a forgalmat nem akadályozzák.