Peking nekiment Oroszországnak, miután egy kínai influenszert hosszasan szívattak a határon

külföld
2023 augusztus 05., 10:18

Kína moszkvai nagykövetsége szerint az orosz hatóságok brutálisan bántak több kínai állampolgárral, és megtagadták a belépésüket az országba. „Oroszország brutális és túlzó bűnüldözési tevékenysége ebben az incidensben súlyosan megsértette a kínai állampolgárok törvényes jogait és érdekeit” – idézi a Bloomberg a kínai közleményt.

A kínaiak szerint öt állampolgárukat négy órán keresztül ismételten kihallgatták egy ellenőrzőponton, amikor július 29-én megpróbálták átlépni az orosz-kazahsztáni határt. A külképviselet szerint megtagadták tőlük a belépést, és visszavonták a turistavízumukat. A megjegyzések napokkal azután hangzottak el, hogy egy közel egymillió követővel rendelkező kínai influenszer a Douyin, a TikTok kínai változatán közzétett egy videót, amely az orosz-kazahsztáni határellenőrző ponton átélt megpróbáltatásairól szól, írja a Bloomberg (a videó elvileg itt érhető el, de nekünk nem sikerült működésre bírnunk).

A kínai nagykövetség a továbbiakban azt írta: „Ez ellentétes a kínai-orosz barátság nagy képével és a két ország közötti baráti ember-ember csere növekvő tendenciájával”. Putyin és Hszi elnökök tavaly megállapodtak országaik széles körű, nyitott együttműködésében, amiről egy közös pekingi nyilatkozatot adtak ki néhány nappal Oroszország ukrajnai inváziója előtt, idézi fel a Bloomberg.