Az orosz–ukrán háborút lezáró békéről tárgyalnak Szaúd-Arábiában – az oroszok nélkül

háború
2023 augusztus 05., 16:01

Szaúd-Arábiában körülbelül 40 ország, köztük az Egyesült Államok, Kína és India magas rangú tisztviselői elkezdték a tárgyalásokat arról, hogy Kijev és a szövetségesei hogyan állapodjanak meg az orosz-ukrán háború békés befejezésének kulcsfontosságú elveiről.

A kétnapos találkozó része Ukrajna diplomáciai erőfeszítéseinek, hogy támogatást szerezzen a központi nyugati támogatókon a globális dél azon országaitól, amik vonakodtak állást foglalni a világgazdaságot sújtó konfliktusban.

Az nem világos, hogy a megbeszélések célja-e egy közös nyilatkozat megalkotása, de a találkozón részt vevő ukrán küldött szerint a beszélgetés „nehéz lesz”. „De mögöttünk van az igazság, mögöttünk a jóság” – mondta Andrij Jermak megbízott, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának vezetője egy pénteki tévéinterjúban.

Tüntetés Frankfurt am Mainban 2022. február 27-én.
photo_camera Tüntetés Frankfurt am Mainban 2022. február 27-én. Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Oroszország nem vesz részt a tárgyalásokon, bár a Kreml közölte, hogy figyelemmel fogja kísérni azokat. Ukrán, orosz és nemzetközi tisztségviselők szerint jelenleg nincs kilátás közvetlen béketárgyalásokra Ukrajna és Oroszország között.

Zelenszkij reméli, hogy a tárgyalások a globális vezetők béke-csúcstalálkozójához vezetnek, hogy megerősítsék a rendezési tervében foglalt elveket, amik megkövetelik Oroszországtól az egész ukrán terület visszaadását és minden csapatának kivonását.

Nyugati diplomaták szerint a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia, ami a háború eleje óta tartja fent a kapcsolatot mindkét féllel, szerepet játszott abban, hogy összehívja azokat az országokat, amik nem csatlakoztak a korábbi találkozókhoz.

Kína nem vett részt a korábbi koppenhágai megbeszéléseken, de most Li Hui eurázsiai ügyekkel foglalkozó megbízottját küldte el. Kína – Indiához hasonlóan – a konfliktus kezdete óta szoros gazdasági és diplomáciai kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és elutasította a Moszkva elítélésére irányuló felhívásokat. (Reuters)