Zelenszkij háborús bűnnek ítélte a vérátömlesztő központ elleni támadást

háború
2023 augusztus 06., 07:35

Háborús bűncselekményként ítélte el Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az oroszok támadását az ukrán vérátömlesztő központ ellen. Zelenszkij szerint a Harkiv térségben végrehajtott csapásnak halálos áldozatai is vannak. „A mentők már oltják a tüzet – írta. – Ez a háborús bűncselekmény önmagában mindent elmond az orosz agresszióról.”

Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023 február 24-én
photo_camera Volodimir Zelenszkij sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. február 24-én Fotó: GENYA SAVILOV/AFP

Egy másik támadásról is szó esett, amely egy Kijevtől 300 kilométerre levő kulcsfontosságú gyárat ért. A Motor Sich repülőgép- és helikoptermotorokat, valamint más alkatrészeket is gyárt.

A két szombati támadás rövidesen azután történt, hogy Ukrajna felvállaltan megtámadott egy orosz tankert a Kercsi-szorosban. A Sig hajó, amely üzemanyagot szállított az orosz csapatoknak, a gépház területén kapott léket. Az olaj- és vegyianyag-szállító tartályhajó amerikai szankciók alatt áll, mert korábban üzemanyagot szállított a Bassár el-Aszad elnököt támogató orosz erőknek Szíriában. Az ukrán forrás szerint a „sikeres különleges művelethez” haditengerészeti drónt és robbanóanyagot használtak. Az orosz külügyminisztérium szerint a legénység nem sérült meg a támadásban. (Guardian)